Bohusläningen

Jonas Henriksson är rätta svaret på Grebbestad­s gåta

-

Det är allvar nu, Grebbestad. Det stora forwardspr­oblemet måste fixas och det snabbt. I mina ögon är Jonas Henriksson lösningen.

Vem ska spela central forward i Grebbestad? Det är frågan som GIF inte har hittat svaret på under vårsäsonge­n. Anton Henriksson har fått ett oförtjänt stort förtroende och har floppat (ett spelmål och ett på straff på 16 matcher). Ahmed Abdultaofi­k har fått chansen, men har inte varit tillräckli­gt bra som bollmottag­are eller som djupledssp­elare.

Att spela ”nia” – som ensam forward – är krävande. Det är få som hanterar rollen fullt ut oavsett om det är i division 5 eller allsvenska­n.

Anton Henriksson var utmärkt i division 2 där Grebbestad förde spelet på offensiv planhalva och han kom närmare målet.

MEN SÅ SER inte verklighet­en ut i division 1. I GIF:S nya vardag behövs en forward med mycket högre kravprofil. Här behövs en spelare som kan behålla bollen inom laget, som kan gå i djupled, som kämpar tills han stupar, som kan kombinera med sina offensiva kompisar och som kan göra mål.

Han finns i truppen, är 41 år och har ett fotbolls-iq som få – Jonas Henriksson.

Jag har själv mött honom på fotbollspl­an genom åren. Vi har käftat, han har irriterat, han har lurat mig och domarna, han har gjort mål och ingett respekt.

”Jonas Henriksson­s egenskaper passar bäst centralt och jag kan inte förstå varför Matti Demegård aldrig gett honom chansen när Grebbestad­s offensiv sett ut som den har gjort under vårsäsonge­n”

Framför allt är han så enormt smart. Han kan sätta in en ”snygg” lätt knuff i ryggen och inte få frispark emot sig. Han vet hur och när han ska pressa en backlinje. Han har stenkoll på vilken hundradel som han ska peta och sticka. Samtidigt är han medveten om sina begränsnin­gar och spelar efter sin kapacitet.

JONAS HENRIKSSON SKA inte spela på en kant som han gjort under våren. Han är för gammal för att löpa upp och ned längs den kritade vita linjen (även om han ska smyga in i banan i anfallsspe­let). Hans egenskaper passar bäst centralt och jag kan inte förstå varför Matti Demegård aldrig gett honom chansen när Grebbestad­s offensiv sett ut som den har gjort.

2013, 2014 och 2016 vann Jonas Henriksson den interna skytteliga­n i Grebbestad. Det säger en del. I år, på blott fyra starter och sex inhopp, har han gjort två mål.

Jag vet, han tränar knappt med Grebbestad. Han åker inte med till de längsta bortamatch­erna. Han är inte klubbens framtid.

Men just nu är han Grebbestad­s bästa forwardslö­sning hösten 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden