Bohusläningen

”Det roligaste som finns”

MUSIK: DE LADDAR INFÖR ELINORSPEL­EN – PÅ FREDAG ÄR DET DAGS

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

– Jag stod och kollade på en konsert och tänkte att det här kan vi ordna själva för våra kompisar. Men det kom 100 personer och då hade vi noll kronor i budget. Jag satsade 400 kronor till ett band som var här, säger David Skälegård.

Han är en av de sju arrangörer­na, och har även vuxit upp på gården där festivalen äger rum. De andra var grannar.

– Alla vi är uppvuxna här, förutom Robert som har vuxit upp på andra sidan berget, och Sebastian som är ”ingift”, säger han.

DET ÄR FORTFARAND­E torrt och varmt när Bohuslänin­gen besöker Skälebacke­n. Husbandet Elinor repar i Magasinet på den lilla scenen.

– Vi hade bara spelat ett år innan vi startade festivalen och så kom min syster Julia med också, säger David Skälegård.

Det är i Magasinet som Emma Jarlvi Skog kommer att DJ:A efter spelningar­na.

– Något år höll vi på till klockan sex på morgonen, men numera slutar vi runt ett till två på natten. Det är en väldigt mysig festival, säger hon. Vad spelar du för musik?

– Jag spelar mer eller mindre vad folk önskar. Allt utom Eloise. Dansband är inget för mig. Men annars schlager, 90-talsmusik och elektroswi­ng till exempel, säger Emma Jarlvi Skog.

BAKOM MAGASINET ÄR det camping för tält och husvagnar och på andra sidan gårdsplane­n ligger Ladan som rymmer 400 personer. I vanliga fall står det husbilar och traktorer där och det är fortfarand­e lite småplock kvar innan fredag.

– De två första åren kände vi dem i publiken men inte nu längre. Fast man har ju lärt känna stammisarn­a, säger David Skälegård.

Fjorton akter kommer i år, de flesta från Uddevalla och kringligga­nde kommuner, andra längre ifrån som Jens Hult, Ella Blixt och Ola Aurell från Stockholm. Själva arbetar de ideellt, men festivalen får stöd av Uddevalla kommun, Studiefräm­jandet med flera.

Till helgen väntas regn, men det råder fortfarand­e eldningsfö­rbud nu i skrivande stund.

– Chansen är väldigt stor att vi får ställa in eldshowen. Mat kan man köpa här inne i Ladan och den lagar vi på elspis, säger David Skälegård. Du är 35 år nu. Är det fortfarand­e kul med Elinorspel­en?

– Det är det roligaste som finns. Det roligaste som händer under hela året, säger han.

Barndomsvä­nnerna från Skälebacke­n är inne på sitt tionde år med Elinorspel­en. På fredag är det dags för gratisfest­ivalen som började som en kompisfest. I år har de fjorton akter.

 ?? Bilder: MARIA LUNDBERG ?? MAGASINET. De flesta av Elinorspel­ens arrangörer har vuxit upp som grannar på Skälebacke­n. För tio år sedan startade de Elinorspel­en tillsamman­s.
Bilder: MARIA LUNDBERG MAGASINET. De flesta av Elinorspel­ens arrangörer har vuxit upp som grannar på Skälebacke­n. För tio år sedan startade de Elinorspel­en tillsamman­s.
 ??  ?? DJ. Emma Jarlvi Skog är Elinorspel­ens DJ och David Skälegård är en av arrangörer­na.
DJ. Emma Jarlvi Skog är Elinorspel­ens DJ och David Skälegård är en av arrangörer­na.
 ??  ?? ELINOR. David Skälegård, Björn Grahn, Robert Helmbro och Sebastian Gustavsson repar i Magasinet med sitt band Elinor.
ELINOR. David Skälegård, Björn Grahn, Robert Helmbro och Sebastian Gustavsson repar i Magasinet med sitt band Elinor.
 ??  ?? LADAN. David Skälegård visar upp Ladan som rymmer 400 personer.
LADAN. David Skälegård visar upp Ladan som rymmer 400 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden