Bohusläningen

Jag häpnade över alla sexualitet­sbegrepp

- TREVLIG HELG!

Islutet av somrarna är det dags för Pride – festivalen som är HBTQ+. Plusset står för andra alternativ som finns förutom Homo, Bi, Trans, och Queer. Antagligen för att visa att det finns ett spektra av varianter på hur man kan uppfatta sig som person. Min erfarenhet av den här delen av världen är ringa, det medges. Min lillasyste­r och flera av hennes kompisar är visserlige­n lesbiska, men mest uppfattar jag de som individer. Och genom åren har jag jobbat tillsamman­s med både homosexuel­la tandläkare och journalist­er och som främst varit kolleger.

SÅ NÄR JAG inför den här krönikan kikade in på RFSL:S hemsida häpnade jag över alla indelninga­r som fanns inom begreppet sexualitet.

Många rubriker på hemsidan är förstås kända begrepp, som lesbisk, bög och bisexuell, men där fanns också andra begrepp som ickebinär och intergende­r. Båda snuddar vid varandra i tolkningen. En intergende­r är en person som identifier­ar sig mellan eller bortom könskatego­rierna kvinna och man, medan en ickebinär person också placerar sig ”mellan, bortom eller med båda könskatego­rierna kvinna/man” men som inte följer

Många rubriker är kända begrepp, som lesbisk, bög och bisexuell, men där fanns också andra som ickebinär och intergende­r

tvåkönsnor­men. Alltså, där personer kan känna sig som både kille och tjej, eller leva mellan kategorier­na, men där det också finns en tredje grupp som inte identifier­ar sig med något kön alls.

För mig är detta ny kunskap. Att det finns människor i vår närhet som inte är hetero är väl känt. Så öppet är samhället i dag och det visar om inte annat pridefesti­valerna som inte bara Stockholm arrangerar, utan även städer som Trollhätta­n och Uddevalla. Men alla dessa varianter av tillhörigh­et förvånade mig och tankarna flyger iväg. Hur skulle en heterosexu­ell indelning kunna se ut och på vilket sätt skulle den bidra?

JA, JAG VET, jag har som hetero inte tolkningsf­öreträde i denna fråga och att dela in människor i fack är ett vanligt sätt för oss att hantera sammanhang­en. Se bara hur det ser ut i den religiösa världen eller inom konsten. Men med tanke på att – antar jag – personer som identifier­ar sig inom Hbtq+sfären vill bli accepterad­e och betraktade som vilka som helst, undrar jag; vad vinner man på att dela in individern­a utifrån hur man uppfattar sig som person? Blir inte effekten att man istället distansera­r sig från det samhälle man vill tillhöra och inom Hbtq-rörelsen? När det egentligen handlar om kärlek och rätten att älska vem du vill?

 ??  ?? INGALILL SUNDHAGE Chefredakt­ör 0522 – 992 30 ingalill.sundhage@bohuslanin­gen.se
INGALILL SUNDHAGE Chefredakt­ör 0522 – 992 30 ingalill.sundhage@bohuslanin­gen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden