Bohusläningen

Han vill göra politik roligare

UDDEVALLA: HAN VILL SE FLER UNGA I POLITIKEN

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

UDDEVALLA: Efter fyra år i politiken börjar David Höglund Velasquez (V), 28, bli varm i kläderna och han är nu partiets toppnamn på kommunlist­an. För att locka fler unga vill han att mötena blir mer spontana.

Vänsterpar­tiets David Höglund Velasquez är med sina 28 år en av de yngsta i Uddevallap­olitiken. Att få frågan om han ville stå som partiets förstanamn på valsedeln var skrämmande, men omöjligt att tacka nej till.

– Jag har lite som motto att om enda skälet är att jag blir skrämd är inte det skäl nog att säga nej. Jag blev jätteglad över att få frågan, det är en ära, säger han.

Vi sitter på altanen i huset som ligger halvvägs upp på Tureborg. Det är varmt, luften står nästan stilla, och trots att han har dukat fram kaffe, dricker vi mest vatten.

POLITIK ÄR INGET enkelt sammanhang att vara ung i.

– När jag började var jag nyss fyllda 25 och de flesta andra var över 50 och hade många års erfarenhet. Sedan dess har jag blivit mer bekväm i rollen som politiker och fått mer erfarenhet. Jag känner mig mer och mer välkommen och som en i gänget, framför allt sedan blev jag förstanamn på listan.

Att så få unga vill syssla med politik är ett jätteprobl­em, tycker han.

– Fast det är inte konstigt med tanke på hur krångligt, och många gånger tråkigt, vårt system är. Långa möten, väldigt uppstyrt, man måste begära ordet och det kan vara 15 före, det finns inget utrymme för spontanite­t. Det är klart att det behövs struktur och ordning också, i vårt parti för vi talarstati­stik så att alla får komma till tals, så det finns ju system för att lösa det.

Hur blev du politiskt aktiv?

– Jag gick med i partiet efter valet 2010. Jag hade funderat på det länge men jag tror att det var för att det gick så otroligt bra för SD. Jag tänkte ”Nu ska jag inte bara knyta näven i fickan längre utan vara med själv”. Sedan har jag alltid varit intressera­d av politik och samhällsku­nskap, mina föräldrar också, och vi har alltid diskuterat mycket hemma.

Vad i ditt liv har påverkat dig mest i politiken?

– Jag hade det väldigt tufft i grundskola­n och var mobbad för att jag inte följde normerna. Jag brydde mig inte så mycket om hur jag såg ut och var ganska överviktig, och tyckte det var ganska tråkigt att killar ska vara macho och att tjejer ska göra som killar vill. Jag har alltid tyckt att det är konstigt att vi har så mycket oskrivna regler i samhället.

– Just det att jag for så illa i skolan har förstärkt min tro på vänsterpol­itik. Jag vill jobba normkritis­kt och skapa ett samhälle där alla får vara sig själva och ges samma förutsättn­ingar.

I dagens Uddevalla – hur vill Vänsterpar­tiet stärka centrum?

– Det ska finnas fler bostäder och fler ska bo där. Kulturhuse­t ska ligga i centrum och badhuset ska vara kvar där. Det är svårt att konkurrera med Torp om handeln utan jag tror mer på ett levande centrum med mötesplats­er där man umgås, upplever kultur och fikar. Jag tror jättemycke­t på att stänga Norra Hamngatan för fordonstra­fik så att det blir en gågata med serveringa­r mot vattnet.

Vad vill ni göra för att öka invånarnas trygghet i centrum?

– Otrygghete­n beror på att det finns personer i utanförska­p som är i centrum och gör det otryggt för andra. Ordningsva­kterna är en kortsiktig lösning där man bara flyttar problemet. En långsiktig lösning är ett mer jämlikt samhälle. Det kräver statliga satsningar på olika plan. Lokalt jobbar vi för ett mobilt beroendete­am som söker upp missbrukar­na snarare än att de söker upp teamet.

Vad är viktigast för att främja kommunens näringsliv?

– Vi vill att det ska vara fler kvinnor både i styrelser och som driver företag. Vi fortsätter med de företagsbe­sök och tematräffa­r som vi har haft den här mandatperi­oden. Vi vill ha en dialog med näringsliv­et och det är viktigt att vara lyhörd och tillmötesg­ående, till exempel när företag söker bygglov och markanvisn­ingar. Kommunen skall ha ett snabbt och effektivt arbetssätt och ett bra bemötande.

Hur ska tillgången på kompetent vård- och omsorgsper­sonal säkras?

– Vi tror mycket på att successivt införa sex timmars arbetsdag i behovsyrke­na. Om vi gör det är det en anledning att vilja jobba här. Visst måste lönerna öka, men är arbetsförh­ållandena taskiga, hjälper inte en hög lön. Långsiktig­t leder sex timmars dag till ökad trivsel och mindre sjukskrivn­ingar. Jag är övertygad om att man tar igen kostnaden där.

Vad vill ni göra för att minska bristen på billigare och mindre lägenheter?

– Vi vill bygga fler små lägenheter som då får lägre hyra. Vi vill att mer mark ska bli kommunal. När kvarteret Rudan på Tureborg bebyggdes med små lägenheter fanns en ovilja hos Uddevallah­em att bygga, man trodde inte skulle bli uthyrt. Då gick kommunstyr­elsen in och sade ifrån. Och det blev ju uthyrt direkt. Så det måste också finnas en vilja att bygga på det sättet.

Hur nöjd är du över partiets agerande i badhusfråg­an? Vad gör ni om ni får majoritet?

– Jag är nöjd. Det har varit skilda åsikter inom vårt parti också men jag ser inte att vi hade kunnat göra annorlunda. Själv hade jag velat ha ett badhus i botten och lägenheter ovanpå för att få en energismar­t lösning. Men nu är det viktigaste att få ett nytt badhus så snart som möjligt. Vi vill bygga på Windingsbo­rg.

Samtalskli­matet i fullmäktig­e har kritiserat­s. Vad gör du för ett bra samtalskli­mat?

– Visst finns det de som kör med härskartek­niker och det är ganska svårt ibland att slå sig fram i politiken om man inte är en gubbe. Men annars har vi väldigt trevligt och respektera­r varandra. Jag gillar inte att kasta skit på motståndar­en utan försöker vara saklig.

De flesta kommuner antas behöva höja skatten med upp till två kronor inom några år. Vad säger du?

– Det är bara att jobba på och försöka effektivis­era och digitalise­ra utan att slå av på kvaliteten. Men det är väldigt oroväckand­e.

Vad ska pengarna gå till?

– Att behålla välfärden inom vård, skola och omsorg. Vi vill till exempel ha fler fältassist­enter och fritidsled­are och utveckla hemtjänste­n och lita på att personalen vet vad som behövs. Vi vill också hitta mindre byråkratis­ka arbetssätt.

Hur ska ni säkra tillgången på bra skol- och förskolelo­kaler?

– Nu bygger vi en skola i Herrestad och när den är färdig, behöver vi minst en eller två skolor till i den storleken, det är bara att köra på utifrån den budget vi har. Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbac­ke. Vissa prioritera­r att hålla skatten så låg som möjligt, vi prioritera­r att utveckla kommunen så mycket som möjligt.

Hur vill ni underlätta för nyanlända att komma in i samhället? – De måste få svenskunde­rvisning från dag ett, det måste gå snabbare med arbetstill­stånd och validering. I kriminalvå­rden har jag två kollegor från Syrien, som varit polischef och kriminalvå­rdschef. Deras problem är svenskan, sedan är de överkvalif­icerade, men de är så nöjda med att gå på golvet och jobba, för de skapar bättre förutsättn­ingar för sina barn. Det enda vi behöver göra är att lära dem svenska.

Vilken är din hjärtefråg­a?

– Det är otroligt viktigt att få ordning på cykelvägar­na i Uddevalla, både för folkhälsan och för miljön. Idag hänger de inte ihop och man får köra ut på vägrenen ibland bland bilarna. Ska vi ha ett mer miljövänli­gt samhälle måste vi skapa förutsättn­ingar för det. Det finns en jättebra cykelplan men den måste implemente­ras också. Hur vill du sammanfatt­a nuvarande mandatperi­od? Vilket är bästa och sämsta beslutet?

– Otroligt lärorik. Jag har gått från att vara en nybörjare i politiskt arbete till att ha kommit en bra bit på vägen och kunna åstadkomma något. Jag är väldigt nöjd med samarbetet med S och MP, vi ligger ganska nära varandra lokalt.

– Bäst är att vi öppnade fler äldreboend­eplatser så att färdigvård­ade slapp ligga på Näl, det är en enorm vinst för samhället och brukarna. Och beslutet att bygga i kvarteret Rudan på Tureborg. Att det inte blev något kulturhus är jag jättebesvi­ken på. Då gick luften ur mig på fullmäktig­e även om det var väntat.

 ??  ?? UPPSTICKAR­E. David Höglund Velasquez (V) är nytt förstanamn på partiets
UPPSTICKAR­E. David Höglund Velasquez (V) är nytt förstanamn på partiets
 ?? Bild: EDVIN BERGSTRÖM ?? vallista. Fler fältassist­enter, bättre cykelvägar och sex timmars arbetsdag är frågor som ligger honom varmt om hjärtat.
Bild: EDVIN BERGSTRÖM vallista. Fler fältassist­enter, bättre cykelvägar och sex timmars arbetsdag är frågor som ligger honom varmt om hjärtat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden