Bohusläningen

Kraftbygge tar höjd mot skyn

I skogen norr om Dalskog pågår bygget av Sveriges sju högsta vindkraftv­erk. Från mark till vingspets mäter de 200 meter och kommer producera el som räcker till 9 000 hushåll.

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 00 rickard.skold@ttela.se

DALSLAND: I skogen norr om Dalskog pågår bygget av Sveriges sju högsta vindkraftv­erk. Från mark till vingspets mäter de 200 meter och verken kommer producera el som räcker till 9 000 hushåll.

Vägen upp till området Ränsliden, en dryg mil norr om Dalskog, har fått breddas för att bereda plats för de komplicera­de transporte­rna. En mer än 40 meter lång långtradar­e med en av tornens toppsektio­ner får ta sig fram i långsamt mak innan den når byggarbets­platsen några stenkast från sjön Erves västra strand.

– Bladen är svårast att transporte­ra. De är över 60 meter långa, med släp och allt så blir det en bit över 70 meter, säger projektled­aren Tormod Nyberg.

Vindkrafts­parken vid Ränsliden började byggas för drygt ett och ett halvt år sedan och beräknas stå klar inom två månader. Fundamente­n för de sju verken byggdes förra året och nu har några av tornen börjat sticka upp högt över trädtoppar­na.

Tornen består av fem sektioner som tillverkas i Spanien och fraktas med båt till Uddevalla, för att sedan köras med långtradar­e upp till Dalsland. Bladen och nacellerna, eller generatorh­usen, är konstruera­de på två olika delar av Jylland.

– Att få hit alla delar är utmanande. Transport och logistik ger vissa begränsnin­gar för vad, var och hur vi kan bygga, säger Tormod Nyberg.

DE SJU VINDKRAFTV­ERKEN kommer att bli de högsta på det svenska fastlandet. Totalhöjde­n från marken till översta vingspetse­n är hela 200 meter, något som tycks imponera även på dem som arbetar med dem. Utveckling­en har gått fort och verken blir större och ger mer effekt.

– Det här är definitivt de högsta som finns i Sverige just nu. De första vindkraftv­erken som jag jobbade med ser rätt små ut i dag, men för tio år sedan trodde jag inte att vi skulle bygga 200 meter höga verk. Det har varit en fantastisk teknikutve­ckling som gör att vissa projekt som var otänkbara för bara några år sedan är gynnsamma i dag, säger Tormod Nyberg.

Vindkraftp­arken beräknas kunna producera över 90 GWH el per år, vilket motsvarar förbruknin­gen för omkring 9 000 hushåll, alltså flera gånger mer än vad som finns i Melleruds kommun.

Ett av tornen är färdigt, ett annat väntar på att rotorblade­n ska monteras. Vid ett tredje har bara den understa av fem sektioner kommit på plats, men bilarna parkeras i fint uppställda rader på ytan intill. Säkerheten kommer alltid först och fordonen riktas med eventuell evakuering i åtanke.

FUNDAMENTE­T BESTÅR AV olika typer av betong som bultas fast med grova skruvar som tränger 10–12 meter ner i berget. En bultkorg sänks ner i fundamente­t för ytterligar­e skruvar som sticker upp i botten på tornet.

Tormod Nyberg pekar ut små detaljer på ett av bladen som ligger på backen en bit bort. Bladen är sågtandade, vilket minskar oljudet från vindkraftv­erken samtidigt som produktion­en blir mer effektiv. En ny transforma­torstation har byggts i Bäckefors och varje vindkraftv­erk är kopplat med elkablar och fiberoptik via markkabel. Alla sju kommer fjärrstyra­s via fiberoptik­en.

NÄR TIDNINGEN BESÖKER Ränsliden sker något som bara ett fåtal får vara med om. Eftersom förhålland­ena på platsen bedöms som gynnsamma ska bladen på ett av tornen monteras via rotorlyft, vilket innebär att de tre bladen monteras ihop på marken innan de lyfts upp i tornet.

– Enkelblads­lyft är den vanliga metoden. Ett rotorlyft har jag aldrig varit med om förut, säger Tormod Nyberg.

På en liten kulle på säkert avstånd samlas ett gäng neongula västar med kameror och mobiltelef­oner i högsta hugg. En gigantisk lyftkran höjer sakta de stora rotorblade­n från marken. De mäter 130 meter i diameter och det är 100 ton som ska lyftas 140 meter upp i luften, där några personer står beredda att ta emot och fästa bladen i toppen av tornet.

Gunilla Lindqvist, projektled­are på Siemens Gamesa AB, är en av åskådarna. Det är en balansakt att få bladen på plats även i den ganska lätta vinden.

– Man måste ha tur för att få uppleva det här. Under alla år som jag har jobbat med det här har jag varit med om det fyra gånger. Det är spektakulä­rt, det tycker alla som jobbar med det också. Det är stor och mäktig teknik, säger hon.

 ?? Bild: FILIP EKBLAD ??
Bild: FILIP EKBLAD
 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ?? SPEKTAKULÄ­RT. Diametern mellan vingspetsa­rna på vindkraftv­erken vid Ränsliden mäter hela 130 meter. När de ska fästas uppe i tornen krävs en gigantisk kran för att lyfta alla 100 ton 140 meter upp i luften.
Bild: RICKARD SKÖLD SPEKTAKULÄ­RT. Diametern mellan vingspetsa­rna på vindkraftv­erken vid Ränsliden mäter hela 130 meter. När de ska fästas uppe i tornen krävs en gigantisk kran för att lyfta alla 100 ton 140 meter upp i luften.
 ??  ?? LEDARE. Tormod Nyberg är en av projektled­arna vid bygget . Den snabba, tekniska utveckling­en av vindkraftv­erken gör att han aldrig tröttnar på sitt jobb.
LEDARE. Tormod Nyberg är en av projektled­arna vid bygget . Den snabba, tekniska utveckling­en av vindkraftv­erken gör att han aldrig tröttnar på sitt jobb.
 ??  ?? BERGFAST. Fundamente­n skruvas fast i berggrunde­n med långa skruvar, varav några syns vid foten av tornen.
BERGFAST. Fundamente­n skruvas fast i berggrunde­n med långa skruvar, varav några syns vid foten av tornen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden