Bohusläningen

Sommarvärm­en blev som bortblåst

VÄSTSVERIG­E: Stormen Johanne skapade stora problem på flera håll i Bohuslän. På Dramsvik utanför Ljungskile fick grannarna hjälpas åt för att dra upp båtarna, som låg huller om buller.

- SEBASTIAN STRANDBERG 0522-99200 sest@bohuslanin­gen.se

Stormen Johanne skapade stora problem i Bohuslän under fredagen. I Dramsvik fick Johanna Abrahamsso­n och hennes grannar dra upp båtar som hade slitits loss från bryggan.

När en granne ringde och sa att Johanna Abrahamsso­ns båt i Dramsvik utanför Ljungskile hade slitits loss i ena tampen var det bara att åka dit och hoppa i vattnet för att försöka rädda så många båtar som möjligt.

– Det låg båtar huller om buller. Vi ville inte att de skulle slå i varandra och inte att de skulle slå i klippor eller stenar. Vi hade en hel del att stå i där ett tag, det var ju otroligt hårda vindar. Alla var tvungna att hjälpas åt för att få in båtarna, säger Johanna Abrahamsso­n.

NÅGRA AV BÅTÄGARNA hade tagit upp sina båtar redan under torsdagen. Men närmare tio båtar fick Johanna och hennes grannar hjälpas åt med att dra upp.

– Vi hjälptes åt allihop för att dra upp båtarna så långt vi kunde, vi fick lite hjälp av högvattnet för att dra upp båtarna högt upp på stranden.

Alla människor som var med i operatione­n för att få upp båtarna klarade sig oskadda. Men en av båtarna gick dessvärre inte att rädda.

– Det blåste så mycket att den fylldes med vatten och sjönk till botten, tyvärr. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är otroliga krafter i rullning, jag har full respekt, säger Johanna Abra-

”Det blåste så mycket att den fylldes med vatten och sjönk till botten, tyvärr”

JOHANNA ABRAHAMSSO­N

hamsson efter stormen.

Dessutom har bryggan på Dramsvik rasat, delen längst ut, efter stormen Johanne. Men hur mycket skador som det blev på de övriga båtarna efter dramatiken återstår att se.

– Det är jättesvårt att säga vad det har blivit för skador på båtarna redan nu. Jag var där igen för en liten stund sedan och det blåser fortfarand­e jättemycke­t. Så vi får vänta och kolla skadorna när stormen har bedarrat.

UNDER FREDAGSKVÄ­LLEN VAR det några båtar kvar på bryggan i Dramsvik, som grannarna får hålla uppsikt över gemensamt.

– Vi får hålla lite koll där helt enkelt. båtägare i Ljungskile

Det var oerhört kraftiga vindar på flera håll i Bohuslän under fredagen. Stormen Johanne som drog in mätte en bit över 30 sekundmete­r på sina håll och vattennivå­n i Skagerrak ökade på fler platser med över 80 centimeter på grund av lågtrycket.

MEN DET VAR inte bara i Dramsvik som stormen ställde till med problem. Bland annat fick tusentals människor i vårt område strömavbro­tt på grund av ovädret, Uddevallab­ron fick stänga helt och dessutom föll det träd lite varstans på vägarna i området.

 ?? Bild: SANDY NILSSON ?? RÄDDNINGSO­PERATION. Båtägarna kämpade för att få upp fritidsbåt­ar ur det stormiga havet.
Bild: SANDY NILSSON RÄDDNINGSO­PERATION. Båtägarna kämpade för att få upp fritidsbåt­ar ur det stormiga havet.
 ??  ?? RÄDDAR BÅTARNA. Johanna Abrahamsso­n och hennes grannar fick hjälpas åt för att få upp båtarna som slitits loss på
RÄDDAR BÅTARNA. Johanna Abrahamsso­n och hennes grannar fick hjälpas åt för att få upp båtarna som slitits loss på
 ?? Bild: SANDY NILSSON ?? Dramsvik.
Bild: SANDY NILSSON Dramsvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden