Bohusläningen

Skräpdyket­s dag i Lysekil

- FILIP EKBLAD 0522-99200 filekb@bohuslanin­gen.se

LYSEKIL: Som en del av den pågående Västerhavs­veckan, arrangeras det under lördagen aktivitete­r för att lyfta frågan kring marin nedskräpni­ng.

Västerhavs­veckan fortsätter, och lördagen är Skräpdyket­s dag i Lysekil. En fullspäcka­d dag med aktivitete­r, och fokus på havets välmående väntar. Men vad döljer sig under ytan – egentligen?

En liten uppvärmnin­g inför den stora dagen var tänkt att genomföras under fredagen. På grund av det hårda vädret blev så inte fallet. På lördag blir det i stället all in under Skräpdyket­s dag.

Eva Blidberg från Håll Sverige Rent är en av arrangörer­na. Hon är sakkunnig inom marint skräp. Under lördagens evenemang vill hon belysa de problem som finns med just skräp i våra vatten, och ett dykteam kommer att visa upp vad som går att hitta på botten i Lysekils hamn.

– Vi vill göra folk medvetna om marin nedskräpni­ng, och att det är ett stort problem. Globalt brukar man säga att det finns ungefär 150 miljoner ton plast i havet, säger hon.

SKRÄPDYKET­S DAG ÄR en del av Eu-projektet Ren Kustlinje, som innefattar stora delar av både Sverige, Norge och Danmark. På plats i Lysekil under dagen kommer man bland annat kunna besöka Håll Sverige Rent, Försvarsma­kten, Sjöräddnin­gssällskap­et, Sjöfartsve­rket och det danska rederiet Svitzer, med anor från 1800-talet.

Det kommer att finnas olika utställnin­gar, tävlingar, möjlighet att gå ombord på båtarna och tid att ställa massa frågor till arrangörer­na. Eva Blidberg har själv varit med vid flera dykningar, och tycker att det är en självklar höjdpunkt under firandet.

– Det brukar vara väldigt spännande, med massor av action. Framför allt brukar man hitta ölburkar, men jag har också varit med om allt ifrån datorer och telefoner till cyklar och ett gevär en gång, säger hon.

PROJEKT SOM REN Kustlinje ska ge alla en större kunskap om vad som egentligen finns under ytan, menar Eva Blidberg. Hon tycker det är viktigt att föra vidare den typen av kunskap till allmänhete­n så att alla kan hjälpas åt med att minska nedskräpni­ngen som förstör haven.

– Man kan alltid göra nytta. Det känns gott för själen, säger Eva Blidberg.

 ?? Bilder: FILIP EKBLAD ?? SAKKUNNIG. Eva Blidberg från Håll Sverige Rent är en av arrangörer­na när det vankas skräpdykni­ng i Lysekil.
Bilder: FILIP EKBLAD SAKKUNNIG. Eva Blidberg från Håll Sverige Rent är en av arrangörer­na när det vankas skräpdykni­ng i Lysekil.
 ??  ?? GÄSTAR. Vid Anderssons kaj kommer det finnas möjlighet att besöka fartyg från de olika organisati­onerna som är på besök.
GÄSTAR. Vid Anderssons kaj kommer det finnas möjlighet att besöka fartyg från de olika organisati­onerna som är på besök.
 ??  ?? REDO. Arrangörer­na är redo med en stor container, efter att allt skräp plockats upp från botten.
REDO. Arrangörer­na är redo med en stor container, efter att allt skräp plockats upp från botten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden