Bohusläningen

Vården måste tänka om nu

-

Dagens vård- och omsorgsmod­ell har kört fast. Hur mycket pengar som än pumpas in ger den inte mer vård eller blir mer kostnadsef­fektiv. Den vårdstrukt­ur vi har i dag har sett likadan ut sedan förra sekelskift­et.

Vår akuta sjukvård fungerar såsom vid stroke, infarkt, benbrott, trafikolyc­kor men är fullständi­gt ineffektiv och skapar stora problem för sköra multisjuka äldre med komplexa frågeställ­ningar, kroniskt sjuka patienter och patienter med psykisk ohälsa.

Patientgru­pper som fastnar i vårdköer och åker runt i systemet, lider, far illa och är mycket kostsamma, och kraftigt kommer att öka med början nu. Ska sjukvården klaras måste man jobba nytt och annorlunda annars står vi inför ett fullständi­gt haveri. Det är en resa som måste göras, som andra i Sverige (Norrtälje), våra grannar i Norden redan påbörjat med påvisat gott resultat.

Integratio­n mellan region/kommun i ett nytt bolag med egen styrelse och ekonomi. Vård, primärvård och omsorg i samma organisati­on, är vårt förslag. En linjär organisati­on, en huvudman och en total vård och omsorgsked­ja vilket också inkluderar att vi startar upp en akutmottag­ning på Uddevalla sjukhus igen.

För oss är det en självklarh­et att söka nya lösningar i system som är ineffektiv­a och kostsamma och i stället utveckla sjukvården så att den blir billigare och bättre. Detta är en modell som gör alla till vinnare patienter, brukare och anhöriga, anställda och skattebeta­lare.

En värdig, sammantage­n god vård och omsorg!

Ann-charlott Gustafsson(up) Christer Hasslebäck (UP)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden