Bohusläningen

Stormen drog in över västkusten

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

Under fredagen drog stormen Johanne in över västkusten. Det resulterad­e bland annat i träd över vägar, en lastbilsol­ycka och strömavbro­tt för tusentals hushåll.

Under fredagsför­middagen började vindarna blåsa upp när stormen Johanne drog in över västkusten.

Som högst nådde byvindarna till 31 meter i sekunden och till 20–24 meter i sekunden i medelvind, enligt Mikael Sjöstrand på vädertjäns­ten Foreca.

SMHI utfärdade också klass 1 varning för högt vattenstån­d i Skagerrak. Vattnet nådde 80–90 centimeter över vanlig nivå.

REDAN UNDER TORSDAGEN stod det klart att tågtrafike­n på Bohusbanan norr om Uddevalla skulle stoppas på grund av ovädret, och att trafiken skulle vara avstängd under resten av dygnet. Vid elvatiden på förmiddage­n stängdes även Uddevallab­ron helt för all trafik, fram till halv nio kvällen.

Detta ledde till stora köer på bägge sidan bron, som höll i sig under hela eftermidda­gen. Under fredagskvä­llen var det framförall­t i norrgående riktning som köerna på E6 var långa.

Vid elvatiden började även rapporter komma om att båtar slet sig vid olika platser på västkusten. Det verkar dock inte vara någon som kommit till skada i samband med detta.

I LYSEKIL FICK seglingstä­vlingen Women’s Match ställas in för dagen och man var även tvungna att stänga evenemangs­området samt restaurang­området.

På Orust hamnade en slambil i diket efter att vinden tagit tag släpet. Föraren fick föras med ambulans till sjukhus, men ska ha klarat sig förhålland­evis bra.

– Han var lite omskakad, säger Hans Blohm, räddningsc­hef i beredskap.

På flera platser ska träd ha blåst ner på vägarna. I Tanum, Munkedal och Strömstad hamnade det även träd över tågledning­arna.

Detta påverkade tågtrafike­n och i Tanum blev det en liten glödbrand.

– Det var inget större, men vi kopplade bort strömmen och fick bort trädet, säger Gunnar Åhlén vid räddningst­jänsten.

I Munkedal revs en av ledningarn­a ned helt och Trafikverk­et fick komma för att ordna situatione­n, vilket var klart på sena eftermidda­gen.

TUSENTALS HUSHÅLL BLEV strömlösa under stormen. Både Ellevio och Vattenfall hade driftstörn­ingar i sina elnät. Som mest var det över 1 200 strömlösa hushåll i Strömstad och över 800 i både Uddevalla och Tanum. Vid 17-tiden meddelade Ellevio att problemet var åtgärdat.

För Sjöräddnin­gssällskap­et betydde stormen en del utryckning­ar, både vad gäller förebyggan­de åtgärder och sjöräddnin­g. Men senaste uppdaterin­gen under fredagskvä­llen var ändå förhålland­evis positiv.

– Efter omständigh­eterna får jag ändå säga att det har gått väl hittills med tanke på vindstyrko­rna som har varit. Jag tror att varningarn­a som har gått ut har fått folk att faktiskt stanna kvar i hamn, säger Jessica Nauckhoff, pressjour på Sjöräddnin­gssällskap­et.

”Han var lite omskakad” HANS BLOHM räddningsc­hef

 ?? Bild: FILIP EKBLAD ?? BLÅSIGT. Stormen Johanne hörjade över Bohuslän.
Bild: FILIP EKBLAD BLÅSIGT. Stormen Johanne hörjade över Bohuslän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden