Bohusläningen

Efter branden – frivilliga gruppen vill utbilda fler

- NIKLAS KALLIN THANDER 0522-99200 niklas.k.t@bohuslanin­gen.se

Frivilliga resursgrup­pen hjälpte till vid skogsbrand­en i Bratteröd, och nu söker organisati­onen fler medlemmar. – Det är fantastisk­t att känna att man faktiskt gör nytta, säger Thomas Nilsson.

Under skogsbrand­en i Bratteröd stod FRG Uddevalla (Frivilliga resursgrup­pen) vid räddningst­jänstens sida. Gruppen hjälpte till med att transporte­ra räddningsp­ersonal och försåg dem med mat, kaffe och dricka så att de kunde fokusera på att släcka branden.

– Vi kände en väldigt stor tacksamhet från räddningst­jänsten. Det är fantastisk­t att känna att man faktiskt gör nytta, säger Thomas Nilsson, ordförande i Civilförsv­arsförbund­et Uddevalla och del av FRG Uddevalla.

I dag består gruppen av cirka 25 aktiva medlemmar, ett antal som gruppen vill fördubbla inom de närmsta åren.

– Bratteröd var en ganska kort insats, och vi behöver vara fler för att vara uthålliga. I SLUTET AV augusti startar en ny grundutbil­dning för frivilliga som vill vara med. Ett tiotal är anmälda, men gruppen öppnar gärna famnen för fler.

Det enda kravet är att man är 18 år och medlem i en frivillig försvarsor­ganisation, som till exempel Röda korset. Utbildning­en omfattar bland annat hjärt- och lungräddni­ng, livsmedels­hantering, brandkunsk­ap och kommunal krisbereds­kap.

– Man ska vara förberedd på att stötta kommunen eller räddningst­jänsten vid en krissituat­ion. Det kan vara vad som helst. Vi finns som en extra resurs när de ordinarie inte räcker till.

 ?? Bild: THOMAS NILSSON ?? DELAKTIGA. Ann-charlotte Göss, Galina Granqvist, Hans Granqvist och Thomas Nilsson, med Magdalena Andersson.
Bild: THOMAS NILSSON DELAKTIGA. Ann-charlotte Göss, Galina Granqvist, Hans Granqvist och Thomas Nilsson, med Magdalena Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden