Bohusläningen

Ännu inga svar om Ehec-fall

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

I slutet av juli insjuknade ett 20-tal personer i Uddevalla i magsjuka. Fallen spårades till bakterien EHEC. Utbrottet anses vara över men orsaken till smittninge­n spåras fortfarand­e.

Sjukdomsfa­llen där ett 20-tal personer insjuknade i magsjuka i slutet av juli spårades till tarmbakter­ien EHEC som bland annat kan ge blodiga diarréer.

Ingen mer ska ha blivit sjuk efter detta men detektivar­betet med att ta reda på smittoorsa­ken pågår fortfarand­e.

– Vi är inte klara med smittspårn­ingen än, men vi är väldigt glada över att det som vi kallar en ansamling av sjuka är över, säger Birgitta Arnholm, smittskydd­släkare i beredskap på Västra Götalandsr­egionen.

”Vi är väldigt glada över att det som vi kallar en ansamling av sjuka är över”

BIRGITTA ARNHOLM

smittskydd­släkare

Nu tittar man på bakteriern­as genuppsätt­ning, för att slå fast att smittan kommer från samma plats. Ett arbete som enligt Birgitta Arnholm tar tid.

HON BERÄTTAR ATT det varit ovanligt många fall av personer som smittats av Ehec-bakterien i Sverige.

– Spritt över hela landet är det fler fall än vanligt så här års. Vi har därför ett samarbete med Folkhälsom­yndigheten för att ta reda på varför. Vi har även en ökad vaksamhet i regionen, säger hon.

Hur de som drabbades och vårdades på sjukhus på grund av bakterien mår i dag vet inte Birgitta Arnholm.

Hon säger att barn är den största riskgruppe­n, då bakterien kan leda till proppar i deras njurar. Något sådant fall ska dock inte ha inträffat under utbrottet.

 ?? Bild: MANFRED ROHDE, HELMHOLTZ-ZENTRUM FÜR INFEKTIONS­FORSCHUNG (HZI) ?? EHEC. Ökad vaksamhet i regionen efter utbrottet.
Bild: MANFRED ROHDE, HELMHOLTZ-ZENTRUM FÜR INFEKTIONS­FORSCHUNG (HZI) EHEC. Ökad vaksamhet i regionen efter utbrottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden