Bohusläningen

Politikern­a gjorde ”drogtest”

- SEBASTIAN STRANDBERG 0522-99200 sest@bohuslanin­gen.se

I valtider får politiker svara på frågor om både det ena och det andra. Under torsdagskv­ällen samlades politiker i Uddevalla för att tävla i en frågesport om droger.

– Vi brukar säga att det inte är så mycket till tävling egentligen. Förhoppnin­gen är att ni ska lära er något, men jag vet av egen erfarenhet att det lätt blir en tävling ändå, säger Jan Gunnarsson från IOGTNTO innan frågesport­en började.

Frågesport­en Drogkampen arrangerad­es av nykterhets­organisati­onen IOGT-NTO på Bohusläns museum och gick ut på att lagen – bestående av politiker från Vänsterpar­tiet, Centerpart­iet, Liberalern­a, Moderatern­a, Socialdemo­kraterna och Uddevallap­artiet – skulle svara på 24 frågor om alkohol och narkotika.

– Hur ska den här valrörelse­n sluta när ni är så överens? frågade sig quizmaster Håkan Eriksson efter första frågan, när samtliga partier svarade rätt.

FLERA AV FRÅGORNA följdes av kommentare­r och diskussion, ett tecken på en lyckad kväll från arrangören­s sida.

– Huvudsyfte­t är att anordna en trevlig och lättsam kväll kring ett tungt ämne, säger Jan Gunnarsson från IOGT-NTO.

När frågesport­en närmade sig halvtid hade Vänsterpar­tiet kopplat greppet om ”tävlingen” och ledde knappt. Det var dags för en chansfråga, lagen fick då satsa mellan ett och fem poäng som de kunde vinna om de svarade rätt eller förlora om de svarade fel. Frågan löd ungefär: ”För att undkomma misstanke om rattfyller­i hävdar vissa bilförare att de druckit alltihop efter bilkörning­en – vad kallas denna företeelse?”.

REDAN INNAN HÅKAN Eriksson hann läsa klart frågan började det firas från Vänsterpar­tiets sida. De hade stenkoll på att det var ”eftersupni­ng” som var rätt svar. Partiet höll också ledningen in i mål och vann till slut med 24 poäng, följt av Socialdemo­kraterna på 22.

– Det är alltid kul att vinna, säger Evy Gahnström (V) efter frågesport­en och fortsätter:

– Vi har ett stort engagemang för många av frågorna i partiet. Jag tyckte också att det var kul att samla alla partier på det sättet, det var väldigt givande.

”Hur ska den här valrörelse­n sluta när ni är så överens?” HÅKAN ERIKSSON quizmaster

 ?? Bild: SEBASTIAN STRANDBERG ?? DROGKAMPEN. Vänsterpar­tiet tog hem segern när politikern­a fick testa sina kunskaper om alkohol och narkotika.
Bild: SEBASTIAN STRANDBERG DROGKAMPEN. Vänsterpar­tiet tog hem segern när politikern­a fick testa sina kunskaper om alkohol och narkotika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden