Bohusläningen

Torkan tuff för naturbetan­de djur på Koster

- ANTON KVARNBÄCK 0526-62405 tidningen@stnb.se

Koster har haft en unik sommar. Frid och fröjd för företagare, men det som i grunden gör turistmagn­eten så attraktiv – naturen – kommer inte undan utan vissa åkommor. Trots torkan är det dock inte tal om någon kris för djurhållar­na.

En viktig del av arbetet med att förvalta den speciella miljön i Kosterhave­t utförs av betande djur, som håller landskapet öppet.

– Vi har avtal med två djurhållar­e, en på Nord och en på Syd. Under sommaren har vi dessutom hyrt in kor till Sydkoster från fastlandet, säger nationalpa­rkschef Anders Tysklind.

Samarbetet med Kosterhave­ts nationalpa­rk och Kosteröarn­as naturreser­vat handlar om naturvårds­bete. Anders Tysklind berättar att på öarna syftar det främst till att bevara det landskap som inte längre betas naturligt.

– Skötseln av våra landområde­n bygger mycket på att det går att hålla djur, för faunan och inte minst florans skull. Det stöttar arter som annars trängs undan av till exempel förbusknin­g. Förr fanns det mer öppna landskap och man kan väl säga att naturvårds­betet jobbar för att återskapa den miljön.

SOMMAREN HAR VARIT torr, det är ingen nyhet och Koster är inget undantag.

– Speciellt betet ute på hol- nationalpa­rkschef mar och skär har tagit slut mycket fortare, det är torrt och väldigt brunt. Jordlagret är tunt, de droppar som kommit har inte hjälpt något och djuren har fått tas in mycket tidigare än normalt, säger Tysklind.

Själv tror han att naturen kommer återhämta sig, bara regnet kommer, men djurhållar­na ställs inför utmaningar. På Sydkoster har Helena Torgilsman 140 tackor och 147 lamm, samt hand om de 27 inhyrda korna.

– Det har varit mycket vattenkörn­ing. Det snurrar i huvudet och man får hela tiden tänka ”vart ska jag flytta dem nu?”, när betet tar slut.

TROTS MERARBETE ÄR det inte tal om någon katastrof på Koster. Den kommunala vattenanlä­ggning där Helena Torgilsman hämtar sitt vatten har ännu inte sinat.

– Vi har nog haft lite tur. Det håller ändå och jag har fått ihop tillräckli­gt med hö för att klara vintern. Men nu hoppas jag innerligt att det kommer regn, det skulle behövas en ordentlig omgång, säger hon.

Koster pallar trycket, med andra ord, men det betyder inte att läget är hållbart i längden.

– Det blir kostsamt och visst får man en tankeställ­are efter en sådan här sommar. En hel del extra jobb har det blivit i värmen, säger Anders Tysklind.

Det är svårt att dra slutsatser av hur en enskild sommar kommer att påverka djurhållni­ngen. Skulle dessa förhålland­en bli ett återkomman­de fenomen är dock risken snarare att Kosterhave­ts miljö och natur blir direkt påverkade, menar Anders Tysklind.

”Det blir kostsamt och visst får man en tankställa­re efter en sådan här sommar.”

ANDERS TYSKLIND

 ??  ??
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? NATURVÅRDS­BETE. Getter ute på Nordkoster.
Bild: MARITA ADAMSSON NATURVÅRDS­BETE. Getter ute på Nordkoster.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden