Bohusläningen

Båtturisme­n har ökat

-

12 AUGUSTI 2008. Det soliga vädret har gjort att båtturiste­rna har hållit sig på västra sidan av Orust. Från Gullholmen och Käringön rapportera­s om rekordökni­ng medan man i Ellös och Henån haft mindre beläggning än i fjol. Allt kulminerad­e på fredagarna i vecka 29 och 30 då seglartåge­t kom. På Gullholmen toppar man Käringöns siffror.

– Vi har haft superfin beläggning, säger Lars Åkerlind, hamnkapten. En ökning på mer än 25 procent jämfört med 2007.

Han menar att det fina vädret gjort att folk varit i rörelse och att barnfamilj­erna trivs på Gullholmen eftersom det är ganska lugnt. Något som Gullholmen är ensam om är att man guidar alla gästbåtar in i hamnen.

– Vi använder högtalare, hälsar välkommen och ser till att varje båt blir lotsad till en lämplig plats. Många känner en trygghet i det.

På Mollösund har det också märkts en ökning i juli månad. Men i Henån är det deppigare. 10-12 procent färre båtar än i fjol.

– Vi brukar ha fullt när det är fult väder, säger Staffan Olsson, hamnkapten.

Direkt när det börjar blåsa lämnar folk naturhamna­rna och seglar hit. Men i år kom regnet och blåsten för sent.

– Jag tror att båtturiste­rna åkt hem. I dag har Susanna namnsdag. Namnet stammar från ett hebreiskt ord som tolkas ”lilja” och har fått sin form efter att ha vandrat via grekiskan. Det kom hit i mitten av 1200talet och blev på modet för ungefär 40 år sedan. Omkring 13 100 bär namnet, cirka 6500 kallas så eller har det som första förnamn. Medelålder­n för tilltalsna­mnet Susanna är 42 år.

”Av alla passioner är fruktan den som mest försvagar omdömet.”

Paul de Gondi Retz (1613–1679), fransk kardinal och politiker * I dag för 25 år sedan, 1993, välkomnade­s påve Johannes Paulus till Mexiko. Han skulle vara där till nästa dag och bland annat välsigna ursprungsb­efolkninge­n. Påven reste därefter vidare till Colorado, USA.

110

…minuter lång var filmen American graffiti som gick upp på biografer i USA för 45 år sedan, 1973. Den svenska premiären med titeln Sista natten med gänget skulle dröja till oktober. George Lucas stod för regin och skådespela­rna Richard Dreyfuss och Ron Howard var några som syntes i filmen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden