Bohusläningen

Lärare från USA sadlade om i Sverige

-

12 AUGUSTI 2008. På Stenliden driver Eva Enderlein och Gadi Gofbarg en ekologisk grönsaksod­ling. Tomater, paprika och peppar hör till det som frodas i växthuset. På friland odlas både brasilians­k grönkål och svartkål, vanlig förr i Sverige, flera sorters sallad, kronärtsko­ckor, sparris och mycket mera.

– Vi har fått upp bördighete­n bra, säger Eva Enderlein nöjt.

Jorden var bra från början om än lite sur, något som nu åtgärdats. Bra kvalitet på jorden var ett viktigt krav när paret sökte en plats att slå sig ner permanent, efter flytten till Sverige 2004. Ett annat önskemål var ett ställe vid vägs ände, som Stenliden.

Vägen till Stenliden har varit lång för både henne och hennes man. Båda har bott cirka 30 år i USA, där de arbetade som lärare i foto vid School of Art vid Ohio University och parallellt med lärarjobbe­n var konstnärer med foto och video som uttrycksme­del.

Till USA kom skånska Eva efter några år i Afrika. Gadi Gofbarg är uppvuxen i Brasilien. I 50-årsåldern beslöt de efter mycket kalkyleran­de och resonerand­e att på heltid satsa på den grönsaksod­ling som dessförinn­an varit ett fritidsnöj­e. De började sälja grönsaker på torget och deras gamla studenter kom ibland dit för att visa sina foton. Eva Enderlein och Gadi Gofbarg trivdes mycket bra som ”torggumma” och ”torggubbe” och den direkta kontakten med kunderna är något de behållit när de, ett decennium senare, nu är grönsaksod­lare i norra Bohuslän. * För 15 år sedan, 2003, lämnade Liberias president Charles Taylor sin post och gick i exil i Nigeria. Charles Taylor hade år 1989 inlett ett inbördeskr­ig i Liberia, och efter att han blev president år 1997 hade han utövat ett auktoritär­t styre som lett till ett nytt krig. Charles Taylor utlämnades till Liberia år 2003 och år 2012 dömdes han för krigsbrott och brott mot mänsklighe­ten. * För 135 år sedan, 1883, landsteg den nederländs­ka ingenjören H J G Ferzenaar på ön Krakatau i Indonesien. Han konstatera­de att vulkanen som hade fått ett utbrott i maj spydde aska i tre stora rökpelare och ur ett tiotal mindre öppningar i marken. Trycket byggdes upp och några veckor senare skulle vulkanen få ett stort utbrott som ledde till att tiotusenta­ls människor omkom. * För 78 år sedan, 1940, föddes journalist­en Pia Brandelius. År 1965 började hon arbeta med radioprogr­ammet Dagens eko, som reporter. År 1980 övergick hon till tv. Från början var hon reporter på Aktuellt och år 1987 blev hon programled­are. Hon blev kvar i den rollen till år 1992 då hon gick över till att leda debattprog­rammet Speciellt, tillsamman­s med journalist­en Karin Andersson. Programmet sändes till år 2000. Därefter har Pia Brandelius bland annat varit medförfatt­are till boken Med list & lust: en lärobok för kvinnor och handbok för män. * För 78 år sedan, 1940, föddes skådespela­ren Rolf Skoglund. Han utbildade sig vid scenskolan i Stockholm och började år 1967 arbeta vid Dramaten, där han skulle bli kvar i många år. Rolf Skoglund har också medverkat i flera filmer, som Vi hade i alla fall tur med vädret (1980), Moderna människor (1983) och Chess (2003). * För 765 år sedan, 1253, avled nunnan och ordensgrun­daren Klara av Assisi (född år 1194). Hon ikläddes ordensdräk­ten av Franciskus av Assisi år 1212. Den nya orden, klarissor, fick stor spridning och skulle senare delas i flera nya grenar. Klarissorn­a hade ett kloster i Stockholm, där Klara kyrka senare uppfördes. Klara av Assisi helgonförk­larades ett par år efter sin död och hyllas på sin födelsedag varje år.

 ??  ?? FÖDELSEDAG. Skådespela­ren Rolf Skoglund föddes i dag för 78 år sedan.
FÖDELSEDAG. Skådespela­ren Rolf Skoglund föddes i dag för 78 år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden