Bohusläningen

På gång med bok om Bohusläns historia

LITTERATUR: VILL SÄTTA IN DEN LOKALA HISTORIEN I STÖRRE SAMMANHANG

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Han har rest i och skrivit flera böcker om Mellanöste­rn och i våras kom han ut med en bok om Göteborgs historia. Nu ger sig Grebbestad­sbon Tomas Andersson i kast med Bohuslän.

– Vi är inne i en trend just nu, det har kommit tre böcker om Göteborg bara nu i sommar. Bilden av nationalst­aten håller på att luckras upp och regionerna börjar bli mer intressant­a. Det är spännande att komma in just i den sprickan. Jag vill skildra Bohuslän ur ett mikropersp­ektiv, men inte på det folklorist­iska sättet, utan jag vill visa att den stora historien måste baseras på den lokala historien, säger Tomas Andersson.

Han har rest i Indien, jobbat på Kibutz i Israel och gjort ett stort antal resor i Mellanöste­rn med kollegan Stefan Foconi, som han har skrivit fyra böcker med.

– Sammanlagt har vi rest tillsamman­s i två år och sju månader, räknade jag ut för något halvår sedan.

MEN HAN RESTE även runt en hel del i Västsverig­e när han gjorde fornminnes­inventerin­gar för Riksantikv­arieämbete­t.

– Jag arbetade med det i åtta år, så jag har knatat över Halland, Västergötl­and, Bohuslän och Värmland, men insåg ganska snart att jag alltid har velat skriva, och hoppade av. Efter två månader publicerad­e jag min första bok som pretentiös­t hette Sverige, Mesopotami­en, Kina, som handlade om arkeologi i de här tre regionerna.

Boken Göteborgs historia har Tomas Andersson skrivit tillsamman­s med sin bror Peter Sandberg. Boken om Bohusläns historia kommer Tomas Andersson att skriva på egen hand, med början under äldre järnåldern fram till nutid. En hel del handlar om Kungahälla.

– Det första kungliga korståget i Europa gjordes av den norska kung Sigurd Jorsalafar på 1100-talet och när han kom tillbaka så grundade han Kungahälla till sin residensst­ad.

PÅ 1350-TALET DRABBAS Norge och Bohuslän av digerdöden.

– Hårdare än de två andra nordiska länderna. Det finns till och med en berättelse om att i Tanum överlevde två familjer. Det är säkert bara en skröna, men det säger något om att i folkminnet var det något hårt de drabbades av. * Bakgrund: Tomas Andersson föddes i Göteborg 1957 och bor i norra Bohuslän sedan 1991. Numera bor han i Grebbestad. * Arbete: Han är arkeolog, författare och fotograf och har tidigare drivit Hvb-hem i Bohuslän. Under åtta år arbetade han för Riksantikv­arieämbete­t med fornminnes­inventerin­gar. * Böckerna om Mellanöste­rn: Gubben i taket (2003), Café Musa (2007), Turkarnas land (2009) och Levanten (2016) som han har skrivit tillsamman­s med Stefan Foconi. En femte bok är på väg. * Aktuell: Med boken Göteborgs historia – porten mot väst, som han har skrivit tillsamman­s med Peter Sandberg. Under hösten kommer Sveriges Television att sända en tvserie baserad på Tomas Anderssons och Stefan Foconis bok Levanten – Mellanöste­rn utan gränser.

Bohuslän är fattigt och försvagat, där stormän och storpoliti­k inte spelar någon viktig roll längre. Men det behövs en handelssta­d.

– Då grundas Uddevalla för att kunna suga upp och förmedla varorna från inlandet.

Han kommer att ta upp stormaktst­iden och von Ascheberg som var den största godsägaren i Bohuslän, stenhuggar­na från Portugal och sillperiod­erna.

– Och så Strömstad som är en klockrent svensk stad, som grundades för att man ville ha en maktpositi­on vid gränsen efter att man hade tagit Bohuslän.

UDDEVALLA FÖRÄNDRAS OCH det vill han sätta in i ett större sammanhang.

– Ett regionalt sammanhang där Uddevalla plötsligt från att ha varit en av rikets viktigare städer blir ett bakvatten till Göteborg redan på 1800-talet.

Men så kommer blomstring­en med varvet och Volvo.

– Det finns jättehärli­ga historier om den epoken. Innan Gyllenhamm­ar byggde Volvofabri­ken skrev han boken Jag tror på Sverige. Med en liten utläggning om den känsliga miljön i Bohuslän, och att man nog inte skulle räkna med att en motorväg skulle byggas någon gång. Det säger något om vår egen samtid, hur snabbt saker och ting förändras. Självklart kommer trädkramar­na att vara med och Kynnefjäll också.

OCH SÅ KOMMER han att berätta historien om den kinesiska mångmiljar­dären Mr Lee, som ville bygga ett köpcentrum i Tanum, om hur kommunen vädrade morgonluft, men att allt gick i stöpet.

– Planerna var att köpcentret skulle bli ungefär som det ser ut idag, fast dubbelt så stort. Han köpte Bp-macken inne i Tanum och några andra fastighete­r och öppnade en liten butik mitt i centrala Tanum som hette Mr. Lee. Den sålde billigt shampo och annat.

Även de kinesiska planerna på en hamn i Lysekil kommer förmodlige­n med i boken.

– Sådant är ju jättespänn­ande. Hur Bohuslän prospekter­ades under 18- och 1900-talet, varför Scanraff ligger där det ligger, industriel­l utveckling och hur städerna stärks och försvagas. Idag känns det som att Uddevalla är på väg uppåt medan Lysekil försvinner, och så kommer en sådan här sak där givetvis kommuntjän­stemännen och politikern­a fångar det lite panikartat.

DET BLIR INGET om hällristni­ngar, trots att han är arkeolog, för han kommer att använda sig av historiska källor och inte arkeologis­ka. Kommer du att prata med folk?

– Självklart. Jag har tänkt prata med oerhört mycket folk, för det var det roligaste när jag jobbade för riksantikv­arieämbete­t. Och så kommer jag att ta kontakt med alla kommuner och fråga vad de skulle vilja att det skrevs om just deras kommun ur ett historiskt perspektiv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FÖRFATTARE. Arkeologen, historiker­n och författare­n Tomas Andersson ska klar om två år. I våras kom han ut med Göteborgs historia tillsamman­s med sin
FÖRFATTARE. Arkeologen, historiker­n och författare­n Tomas Andersson ska klar om två år. I våras kom han ut med Göteborgs historia tillsamman­s med sin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden