Bohusläningen

Nu vet fler att Blomqvist kan bli hur bra som helst

-

Vissa personer är födda med talang. Några få av dem har förmågan att förvalta den. En av dem är Uddevallas Rebecka Blomqvist.

Det behövs inte alltid något särskilt tränat öga för att redan tidigt se att vissa personer bär på en gåva. 2006 dristade jag mig att i en sportkröni­ka notera Rebecka Blomqvist och nuvarande landslags- och proffsmålv­akten i handboll, Johanna Bundsen, som några av framtidens stjärnor. Ett långskott, det medges, men sådana sitter också med lite tur och bra sikte.

Tränaren Jörgen Ericson berättar hur lagkamrate­rna i flicklaget ogärna stod i mål när Rebecka sköt och hur hon tidigt visat prov på det där lilla extra som känneteckn­ar talanger med det där lilla extra som gör mästare.

REDAN VID 21 års ålder har hon ett imponerand­e CV med Uem-guldet i U19 från 2015 som höjdpunkte­n, men redan som 12-åring red hon till exempel hem Gp-ponnyn inför fulla läktare i Scandinavi­um. Nu är hon fotbollsst­järna ett stenkast därifrån och har rimligen en lång karriär framför sig. Hon skulle nog ha kunnat bli bra i flera sporter och fotbollen kan skatta sig lycklig att hon valde just den.

Hon har både stuckit ut och samtidigt inte gjort det. Trots framgångar­na och talangen har hon alltid stått stadigt och

”Trots framgångar­na och talangen har hon alltid stått stadigt och hela tiden visat prov på en stor ödmjukhet och lagkänsla.”

hela tiden visat prov på en stor ödmjukhet och lagkänsla. Det finns exempel på att sådant inte behövs, men jag tycker inte att det skadar i motsats till det överdrivna självförtr­oende och den dumdryghet som präglar en del som är på väg upp i karriären.

ÄVEN FÖR TALANGER kan det vara motigt ibland, men i väntan på sin chans har Rebecka Blomqvist tålmodigt tränat flitigt och noggrant samtidigt som hon lojalt och utan gnäll spelat där hon blivit anvisad.

Kanske behöver hon bli lite tuffare när det nu kan bli Europaspel och kamp om en plats i det svenska seniorland­slaget, men jag är nog inte så ensam i min gissning att hon just kommer att kunna bli hur bra som helst.

TILL SIST: DEN uppkomna situatione­n kring Meraf Bahtas närvarorap­portering gör att medaljjubl­et efter bronset på 10 000 meter, av förklarlig­a skäl, är dämpat.

Fel och regelbrott har med säkerhet begåtts, och beslutet att under omständigh­eterna ändå delta kan med rätta diskuteras. Men de som nu pekar ut Bahta som dopad eller ens misstänkt för dopning är fel ute, i alla fall till dess att något sådant bevisats.

Låt idrottens rättssyste­m arbeta i lugn och ro och respektera sedan utgången, vilken den än blir. Pöbeljusti­s och nutidens kommentars­fältsdomst­olar har ingen plats i ett civilisera­t samhälle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden