Bohusläningen

Göteborg kan inte stoppa Västlänken

Projektet är mycket större än vad Göteborg är.

- KARL AF GEIJERSTAM

LEDARE 13 OKTOBER. Det är rörigt i Göteborg, på många sätt.

Tidigare i veckan rapportera­de Göteborgs-posten om restaurang­ägaren Azra Smajic som driver restaurang Hasseblads vid Lilla Bommen. Hennes kundunderl­ag har halverats efter att Trafikverk­et har grävt ett djupt schakt för Västlänken precis utanför hennes uteserveri­ng. Hon har förlorat ekonomiskt på detta och funderar på att skicka ersättning­skrav till Trafikverk­et, men det kommer förmodlige­n att avslås.

Västlänken orsakar också politisk röra. Det nya partiet Demokrater­na har avbrutit samtalen med Alliansen i Göteborg om att skapa ett nytt styre för kommunen, vilken har styrts av Socialdemo­kraterna sedan valet 1994. Orsaken är att Alliansen inte har velat diskutera Demokrater­nas hjärtefråg­a, att stoppa Västlänken.

I torsdagens GP ställer Alliansen i Göteborg en mycket berättigad fråga till Demokrater­na: ”Det förvånar oss att Demokrater­na verkar tycka att ett rödgrönros­a styre ska få fortsätta. Kommer Demokrater­na medverka till att släppa fram en vänsterbud­get med stora skattehöjn­ingar?”

Alliansen påpekar också att deras alternativ till budget är det som trots allt samlar flest mandat i den nya fullmäktig­eförsamlin­gen. Västlänksf­rågan låser uppenbarli­gen allt annat i Göteborgsp­olitiken.

Men Västlänken kan inte stoppas, Demokrater­na för en fåfäng kamp och driver en populistis­k politik. Häromdagen fastställd­e Högsta Förvaltnin­gsdomstole­n järnvägsst­räckningen. Mark- och miljödomst­olen har gett klartecken, men det är överklagat till Högsta Domstolen. Den politiska och juridiska processen är i stort sett färdig och grävskopor­na jobbar på för fullt. Det politiska tåget har redan gått från perrongen.

Det är inga problem för Göteborgar­e att man har en säckstatio­n, men för oss som vill åka förbi staden är det ett problem. Så enkelt är det. Göteborgar­na får ursäkta, men Västlänken byggs inte för Göteborgar­nas skull, utan alla andras. Därför är det inte heller ett kommunalt projekt.

Men det är klart att det också blir mycket byggnadsar­beten i centrum. Detta är dock ingen nyhet och inte har det varit någon hemlighet heller. Västlänken­planerna presentera­des i början på 2000-talet. I november 2002 kunde Göteborgs-posten publicera en ritning hur tågtunneln skulle gå genom staden. G-P:S reporter Thomas Kristianss­on konstatera­de också följande: ”Men för alla de 200 000 andra som trafikerar spårvagnen varje dag betyder det knappast så mycket. Spårvagnen kommer att gå ungefär lika sakta som i dag genom centrum.” Detta var 16 år sedan.

För åtta år sedan, tisdagen den 30 mars år 2010, kom regeringen­s beslut. Den dagen intervjuad­e jag regionråde­t Kent Johansson (C) om detta: ”Det har gått som tåget i bra väder”, sade han då.

Det året kom missnöjesp­artiet Vägvalet in i Göteborgs kommunfull­mäktige och det är det politiska arvet som Demokrater­na nu rider på. Missnöje med det rödgröna styret i Göteborg kan man ha, men det bör dock riktas åt rätt håll och framför allt fokusera på de kommunala frågorna. Släpper Demokrater­na Västlänksf­rågan finns många andra viktiga saker att ta tag i. Annars försitter man chansen. Då finns det tyvärr orsak att känna sorg, för Göteborg.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? DRABBAD STAD. Västlänken är bra för alla – utom möjligen Göteborgar­na. Men det är något Göteborgs politiker får acceptera.
Bild: THOMAS JOHANSSON DRABBAD STAD. Västlänken är bra för alla – utom möjligen Göteborgar­na. Men det är något Göteborgs politiker får acceptera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden