Bohusläningen

Utveckla arbetsmark­naden

-

ARBETSMARK­NAD. Vi står inför en konjunktur­nedgång samtidigt som automatise­ringen förändrar arbetsmark­naden i grunden och ställer helt nya krav på möjlighete­rna till omställnin­g. Nästa regering måste bryta handlingsf­örlamninge­n och genomföra omfattande reformer för att stärka arbetstaga­rna och svensk konkurrens­kraft.

Vi befinner oss i en högkonjunk­tur, med stark jobbtillvä­xt och sjunkande arbetslösh­et. Men även om mycket just nu talar till Sveriges fördel så finns det starka skäl till oro. Unionen är Sveriges största fackförbun­d. Vi organisera­r 650 000 tjänstemän i privat sektor varav många befinner i sig i frontlinje­n av den tekniska utveckling­en och verkar på en global arena. För oss är det centralt att förstå hur omvärlden påverkar företagens villkor och vad som ligger i korten framöver.

För att svensk ekonomi ska kunna utvecklas väl är det angeläget och brådskande att ta itu med de problem som hämmar den ekonomiska utveckling­en och ökar riskerna vid en konjunktur­nedgång.

AUTOMATISE­RINGEN FÖRÄNDRAR arbetsmark­naden i grunden, en utveckling som lär accelerera i takt med att konjunktur­en försämras och prispresse­n ökar.

Den svenska partsmodel­len är den främsta garanten för stabilitet och tillväxt. Via ansvarstag­ande parter har arbetsgiva­re och arbetstaga­re i decennier lagt grunden till det samhällsby­gge som gjort Sverige till ledande kunskapsna­tion.

Automatise­ringen förändrar arbetsmark­naden i grunden

UNIONEN KOMMER ATT ta vårt ansvar för att möta utveckling­en, men det krävs också att politikern­a tar sitt.

Unionen har identifier­at ett antal åtgärder som vi anser att nästa regering bör vidta omgående.

Underlätta inträdet på arbetsmark­naden

Arbetslösh­eten bland inrikes födda har i praktiken nått botten samtidigt som utrikes födda med utomeurope­isk bakgrund har stora svårighete­r.

Fack och arbetsgiva­re har en lång historia av att via förhandlin­gslösninga­r stärka svensk konkurrens­kraft. Etablering­sjobben är ytterligar­e ett exempel på det.

ETABLERING­SJOBBEN KOMMER ATT göra det lättare för nyanlända och långtidsar­betslösa att få in en fot på arbetsmark­naden under schyssta villkor. Mycket återstår dock innan de kan bli verklighet och den nya regeringen måste fortsätta arbetet.

Säkra kompetensf­örsörjning­en Närmare hälften av landets privata tjänstemän behöver vidareutbi­ldning som den inte kan få från sin arbetsgiva­re.

Men hindren är många. Det måste bli fler utbildning­splatser på högskolor och universite­t som är anpassade till yrkesverks­ammas villkor och behov. Högskolan behöver också få resurser för att utföra validering av yrkeskompe­tens och studiemede­lssystemet måste reformeras.

Underlätta omställnin­gen Turordning­sreglerna beskylls ofta för att leda till en stelbent arbetsmark­nad där kompetens inte spelar någon roll. Det är en myt.

Via kollektiva­vtalen har företagen goda möjlighete­r att behålla nödvändig kompetens vid neddragnin­gar. Det bygger dock på att turordning­sreglerna finns där som grund till förhandlin­g.

ATT VIA LAGSTIFTNI­NG förändra turordning­sreglerna skulle drastiskt ändra spelregler­na på svensk arbetsmark­nad och därigenom riskera att omkullkast­a mycket av det som gjort arbetet framgångsr­ikt. Nästa regering bör i stället tillsamman­s med parterna sätta sig ner och diskutera hur vi på bästa sätt kan samverka för att rusta arbetskraf­ten inför framtiden.

Det är i goda tider som vi bör planera för de sämre och mycket talar för att det inte blir bättre än så här. Och det vilar på nästa regering att stärka Sverige för morgondage­ns arbetsmark­nad.

Martin Linder

ordförande Unionen Benny Olsson

ordförande Unionen Skaraborg/väst

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? AUTOMATISE­RAT ARBETE. Robotar kan ta över många jobb i framtiden.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT AUTOMATISE­RAT ARBETE. Robotar kan ta över många jobb i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden