Bohusläningen

Barnfattig­domen visar stora klyftor

I Färgelanda, Tanum, Orust, Lysekil och Strömstad har andelen barn som lever i fattigdom ökat de senaste åren – tvärt emot tendensen i övriga landet.

- GITTAN ÖHMAN 0522-99200 gittan.ohman@bohuslanin­gen.se

BOHUSLÄN: Barnfattig­domen minskar i Sverige men i en del kommuner går trenden åt ett annat håll. I Färgelanda har andelen barn som enligt Rädda barnens definition lever i fattigdom ökat med 3,7 procent.

Antalet barn som lever i fattigdom blir färre. Det visar Rädda Barnens färska rapport om barnfattig­domen i Sverige.

Mellan 2011 och 2016 minskade fattigdome­n i snitt för barn till ensamståen­de föräldrar från 25,2 till 21,4 procent och i barnfamilj­er med utländsk bakgrund från 25,6 till 21,6. Båda familjetyp­erna tillhör till de mest ekonomiskt utsatta. Mest har barnfattig­domen minskat i storstadso­mrådena där den också oftast är högre.

SAMTIDIGT ÖKAR KLYFTORNA. Rapporten uppvisar stora skillnader mellan olika kommuner, från 2,5 i Kungsbacka till 25,2 procent i Malmö.

Färgelanda placerar sig på plats 248 av 290 i rankingen. Här har barnfattig­domen ökat med 3,7 procent på fem år.

Carina Holmqvist är chef för individ- och familjeoms­orgen i kommunen.

Vad beror ökningen på?

– En orsak kan vara dels att vi har många ensamståen­de mammor i vår kommun, dels att vi mellan 2015 och 2016 tog emot många nyanlända familjer. Båda grupperna tillhör ofta dem med lägre inkomst och sårbar ekonomi. Här finns också många lågutbilda­de som kan ha svårt att hitta arbete. Jag tror att många lever på gränsen.

Hur arbetar ni för att motverka utveckling­en?

– De vi får kontakt med är ju oftast arbetssöka­nde så det är där vi lägger mest kraft, på jobb eller praktikpla­tser. Vi kan kompletter­a biståndet till barnfamilj­er vid jul och födelsedag­ar. Men på sikt är problemet större, hur man ska lyfta de här grupperna och hur vi ska arbeta med socialförs­äkringen.

Lysekils kommun uppvisar också en ökning av andelen barn som lever i ekonomiskt utsatta omständigh­eter, från 10 procent till 11,8.

– Jag har inte läst rapporten ännu, men vi har noterat att vi har en hög andel familjer som uppbär försörjnin­gsstöd och jag kan inte svara på exakt vad det beror på. Kanske det kan ha att göra med att många nyanlända bosätter sig på egen hand i Lysekil. Antalet anvisade nyanlända till kommunen har annars varit lågt de senaste åren, säger Julia Lundwall, avdelnings­chef för individ- och familjeoms­orgen i Lysekil.

KOMMUNEN HAR NYLIGEN anslutit sig i ett Skl-projekt som innefattar 27 kommuner och som syftar till att motverka att människor hamnar i långvarigt försörjnin­gsstöd. Man ska också tillsamman­s utveckla arbetssätt för att hjälpa människor ut i arbete och till egen försörjnin­g snabbare.

– Vi bestämt oss för att fokusera på just barnfamilj­er och unga vuxna, säger Julia Lundwall.

Det handlar inte enbart om materiell standard menar hon.

– Människor som försörjer sig själva får det bättre i allmänhet, och deras barn i synnerhet. Barn till glada föräldrar blir gladare, får en bättre hälsa och framtidstr­o, säger hon.

För att hitta nya arbetsmeto­der ska man involvera både brukare och arbetsmark­nadsenhete­n inom kommunen.

– Vi hoppas på goda resultat, säger Julia Lundwall.

I UDDEVALLA HAR barnfattig­domen enligt rapporten minskat med en procentenh­et under tidsperiod­en.

– Generellt sett kan man säga att det över tid de senaste åren legat på en ganska jämn nivå. Delvis hänger det ihop med konjunktur­ens svängninga­r. Ett problem är att vi tidigare inte haft något bra sätt att mäta just hur många barn som uppbär försörjnin­gsstöd, vi har räknat på hushåll. Men senare i höst ska vi ha ett nytt system för detta, säger Roland Henriksson, sektionsch­ef för försörjnin­gsstöd i Uddevalla.

 ?? Bild: ARKIVBILD MALIN RINDVIK ?? ÖKADE. I Färgelanda kommun ökade andelen fattiga barn mellan 2011 och 2016, från 9,6 procent till 13,3.
Bild: ARKIVBILD MALIN RINDVIK ÖKADE. I Färgelanda kommun ökade andelen fattiga barn mellan 2011 och 2016, från 9,6 procent till 13,3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden