Bohusläningen

Han leder länet framåt

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

VÄSTRA GÖTALAND: Landshövdi­ng Anders Danielsson reser mycket i Västra Götaland med 49 kommuner. Rätt slips kan ha sin betydelse så Anders Danielsson har skaffat sig 3 000 stycken.

Han ska vara en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndighete­r å andra. Alltså vara maktens röst nedåt, men också folkets röst uppåt. Bohuslänin­gen har träffat landshövdi­ng Anders Danielsson.

Han har haft flera toppjobb på bland annat Säpo och Migrations­verket och pensionsål­dern började närma sig. Men när han erbjöds landshövdi­ngejobbet kunde han inte stå emot.

Anders Danielsson efterträdd­e Lars Bäckström i rollen som landshövdi­ng för Västra Götaland i september i fjol. Efter drygt ett år på posten som regeringsm­aktens ställföret­rädare i länet, kan han bekräfta att yrkesrolle­n till stor del handlar om att, utöver att vara myndighets­chef också knyta kontakter och bygga broar.

– Jag är tjänsteman med uppgift att hålla dialogen levande mellan folket och statsappar­aten. I ett stort län blir det många resor. Det handlar mycket om att bygga relationer.

Hur gör man det med 49 kommuner i länet?

– Jag har delat upp kommunerna mellan oss som sitter i ledningsgr­upper, så att vi har sju kommuner var. Då kan vi bygga relationer med kommunerna och det blir en ingång för kommunerna till oss på länsstyrel­sen. Det vore omöjligt för mig att språka med eller besöka alla ofta. Mina medarbetar­e kommer till mig, när de anser att jag behöver engagera mig i en särskild fråga. Det ska vara lätt att nå länsstyrel­sen.

Vad är särskilt viktiga frågor i vårt stora län?

– I Bohuslän är det strandskyd­det liksom havsmiljön. När jag reser i länet kommer alltid bostadsbri­st, segregatio­n, integratio­n upp. Vi ska hjälpa staten att ge invånarna ett bra liv, så i någon mening rör de frågorna länsstyrel­sen. Men vi är inte i alla delar beslutande. I vissa frågor är till exempel Naturvårds­verket eller Hav- och Vattenmynd­igheten beslutande. Men vi har en viktig samordning­sroll. Sedan har vi klimatfråg­an, både när det gäller översvämni­ngar, torka och bränder.

LANDSHÖVDI­NGEN HAR EN händelseri­k karriär bakom sig, som när till exempel en gång tidigt 90-tal jobbade på Säpo och var livvakt åt Raisa Gorbatjov, hustru till ledaren för dåvarande Sovjetunio­nen, Michail Gorbatjov. Med jobb som generaldir­ektör för Säpo och Migrations­verket eller länspolism­ästare i Skåne har Anders Danielsson en välfylld meritlista.

Det har ändå varit ganska tyst i medierna kring honom. Man kan nästan påstå att han ännu efter ett år på stolen som hövding för rikets största län, är ganska okänd ute i bygden.

– Jag är inte en person som arbetar på att exponera mig. Sedan är jag ju inte härifrån. Då tar det lite längre tid att bli igenkänd.

Anders Danielsson säger att han inte snackar i onödan, utan föredrar att agera i stället. På tre månader besökte han samtliga 49 kommuner i länet för att komma in i jobbet.

– Jag tycker om att vara planerad och systematis­k.

ALLT BÖRJADE EN gång hemma hos mamma och pappa i Arlöv, där båda var anställda på sockerfabr­iken.

– En enkel miljö, men vi fick utbildning. Livet har ingen Masterplan. Det ena har gett det andra, säger han som med tiden blev jurist, jobbade vid tingsrätte­n i Malmö och Uppsala och blev polisinten­dent i Tierp.

Att han blev polischef var nästan en slump, berättar han som ihop med kompisar fick syn på en annons om en polischefs­utbildning. – Vi sökte och jag kom in. Då var Danielsson färdig jurist, men inte säker på framtiden.

– Jag tänkte att en utbildning är lätt att bära.

Livvaktska­rriären åt Gorbatjovs hustru blev kort?

– Det är mer kuriosa, säger Anders Danielsson som har roligt åt minnet, när han berättar. Ansiktet lyser.

Som länspolism­ästare i Skåne 2002 -2007 hanterade han gängbråk och gatuvåld. Men det var som chef för Migrations­verket det blåste till, när han under 2015 yttrat sig om asylrätten.

Fick du sparken?

– Ha, ha, ha. Tänk att den frågan hänger kvar i luften. Nej, jag sa bara att Migrations­verket håller sig vårt uppdrag vilket bland annat är att värna asylrätten: De som har skäl ska få stanna kvar. De som inte har detta ska utvisas.

– Det tolkades fel av media och politiker. Jag är tjänsteman. Då är man lojal mot lagar och regler, utan att tycka.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden