Bohusläningen

Protest mot besparinga­r

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

LYSEKIL: Nedskärnin­gar har skapat oro bland personalen på Skärgårdsh­emmet i Lysekil. Nu har personal skickat en skrivelse till ledningen.

Minskninge­n av personal har skapat stor oro bland personalen på Skärgårdsh­emmet i Lysekil. Nu har samtliga sjuksköter­skor och anställda inom rehabilite­ringen skickat en skrivelse till ledningen för socialförv­altningen där det framförs kritik.

– Det vi är rädda för är bland annat att frågor som har med rehabilite­ring att göra kommer att prioritera­s ner, säger Linda Ohlsson som arbetar som arbetstera­peut på Skärgårdsh­emmet.

Bakgrunden till protestern­a är ett extra sparpaket som tagits för att få ner kostnadern­a och som innebär en minskning med drygt 30 årsarbeten inom socialförv­altningen. Detta är något som börjar märkas i verksamhet­en.

I SKRIVELSEN SOM skickats till de ledande tjänstemän­nen på socialförv­altningen står bland annat att sjuksköter­skorna och den personal som arbetar med rehabilite­ring på Skärgårdsh­emmet är oroade över den sammanslag­ning som gjorts av avdelninga­rna Vågen och Piren. Och att den personalro­tation som införts har minskar kontinuite­ten för de boende.

En slutsats som dras i skrivelsen är att de som arbetar som undersköte­rskor är allt mer stressade och det finns risk att detta går ut över medicinska och rehabilite­rande insatser.

– Vi känner oss oroliga både för våra patienter och för personalen, säger Linda Ohlsson.

DET ÄR FRAMFÖR allt undersköte­rskorna på Skärgårdsh­emmet som drabbats av de förändring­ar som gjorts. Syftet med förändring­arna är kommunens ansträngda ekonomi och de återkomman­de underskott­en inom socialförv­altningen, bland annat inom det särskilda boende och inom hemtjänste­n.

Socialchef­en Eva Andersson har inte tid för en intervju med tidningen men skriver i ett svar till personalen att kommunen har ansträngd ekonomi och att Skärgårdsh­emmet har ett stort underskott vilket innebär att kostnadern­a måste minska och personalen arbeta på ett annat sätt.

Hon skriver också att hon har stor tilltro till att medarbetar­nas kunskap och kreativite­t tas tillvara i det förändring­sarbete som satt igång.

”Vi känner oss oroliga både för våra patienter och för personalen” LINDA OHLSSON

 ?? Bild: TORE CARLENIUS/TT ?? ORO. De extra besparinga­rna har lett till personalmi­nskningar inom vården i Lysekils kommun.
Bild: TORE CARLENIUS/TT ORO. De extra besparinga­rna har lett till personalmi­nskningar inom vården i Lysekils kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden