Bohusläningen

En bra debatt ska ge tittaren svar

- INGALILL SUNDHAGE Chefredakt­ör 0522 – 992 30 ingalill.sundhage@bohuslanin­gen.se

Lyssnade häromdagen på SVT debatt som tog upp lönediskri­minering som diskussion­sämne. Författare­n och psykiatern David Eberhardt och politikern Veronica Palm (S) var två debattörer som stod tillräckli­gt långt ifrån varandra för att få en debatt i SVT. Men jag ogillar när debattörer­na inte är överens om vad det är man ska diskutera, vilket i sin tur resulterar i att man pratar förbi i stället för med varandra.

Att löneskilln­ader finns mellan män och kvinnor var båda överens om, det var snarare förklaring­smodellern­a som delade dem i två läger. Medan Eberhardt tror på biologi och egna val, hävdade Palm att det snarare var sociala faktorer som skapade löneskilln­aderna.

LÖNESKILLN­ADER ÄR EN viktig fråga att prata om. Oberoende är nödvändigt hela livet, och eftersom pensionen grundas på inkomst blir inte bara arbetslive­t tufft utan även pensionärs­livet när det är snålt i plånboken.

Men för att fundera över kreativa lösningar måste vi först vara överens om orsakerna. Och där misslyckad­es SVT:S debattprog­ram helt. När Palm säger ”du tror att det är nån gen eller

Men för att fundera över kreativa lösningar måste vi först vara överens om orsakerna

nåt som gör att vi väljer som vi gör” och Eberhardt svarar ja, då bränner det till vilket borde vara drömmen för ett debattprog­ram att reda ut. Men den ingången ville varken debattleda­ren eller Palm gå vidare på. Vi fick inte heller veta mer om vilka sociala kontexter som Palm lutade sig emot och som orsakade det strukturel­la förtrycket. I stället fick vi tittare ta del av spetsiga formulerin­gar, lite härskartek­niker och prat i mun på varandra utan att vi blev ett dugg klokare.

EN PARALLELL TILL detta är invandrare i brottsregi­stret. Att invandrare har en hög representa­tion i brottsregi­stret är de flesta överens om, men när man sedan diskuterar orsaken till detta, är det som de olika lägren – för eller emot – varken kan eller vill förstå hur var och en tänker.

DET FINNS SÅNT som kan verka tvärsäkert. Ta Älvsborgss­jukan som exempel. Under 90-talet tog den död på väldigt mycket älg i Älvsborgs län och så gott som alla, jägare, tjänstemän, generaldir­ektörer hävdade att älgarna dog på grund av det sura nedfallet från väst. Det var den enda rådande förklaring­smodellen. Efter forskning och genomlysni­ng av problemet kom slutsatsen; för många älgar på för liten yta. Det hade ingenting med det sura nedfallet att göra.

Tvärsäkerh­eten kan bli en fälla, se upp med den.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden