Bohusläningen

De erbjuder gratis fritidspry­lar

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Som ett bibliotek fast utan böcker. På Fritidsban­ken kan man låna bland annat cyklar, skidor och flytvästar. – Det märks att det finns fattiga i stan, säger Georges Chalhoub som jobbar i föreningen.

Boxningsha­ndskar, boulespel, skidor, flytvästar, hjälmar. I lokalerna vid Bäveån är hyllorna fyllda med prylar. Samtidigt kommer flera nyfikna på besök för att se vad Fritidsban­ken har att erbjuda.

Georges Chalhoub är på plats för att se till att allt flyter på som det ska. Han har jobbat i föreningen sedan starten och är stolt över arbetet de gör.

– Det kommer folk till oss hela tiden. Folk som skänker grejer och folk som vill låna. Gamla, unga och barnfamilj­er, säger han och berättar att närmare 2000 uthyrninga­r gjorts i år.

KONCEPTET ÄR SOM ett bibliotek. Fast med fritidspry­lar som man lånar gratis i upp till två veckor.

Georges Chalhoub menar att de som hyr både är svenskar och nyanlända. Gemensamt är att de vill testa på något innan de gör en dyr investerin­g.

– I stället för att köpa dyra prylar kommer de hit och lånar först. Som ett test. På hösten och vintern är det mycket skidor, pjäxor, stavar. Under sommaren är det mest flytvästar, cyklar och fotbollar, säger han.

Men samtidigt märker Georges Chalhoub att det finns folk som

lånar prylar de aldrig annars skulle kunna köpa.

– Det är klart att nyanlända inte har råd att köra dyra saker. Och det märks att det finns fattiga i stan. Vi hade en man från Syrien på besök som var jättetacks­am och berättade att han inte hade råd. Men man behöver inte berätta det för mig och jag frågar inte om det. Vi finns för alla er, säger han.

IBLAND BLIR EN cykel stulen. Ibland går skidorna sönder. Och någon gång har det hänt att en pryl inte kommit tillbaka. Men för det mesta funkar det enligt Georges Chalhoub alldeles utmärkt.

– Vi har aldrig haft några särskilda problem. Det har hänt att något saknas. Men har du lånat en cykel och den gått sönder eller blivit stulen. Säg till, inga problem.

Flera olika aktörer är inblandade i projektet. Bland annat Uddevallah­em som står för lokalen, ishallen som slipar alla skridskor, och kommunen som står för anställnin­gen av personal.

Att få prylar från invånare till uthyrning har inte varit något problem. Men Georges Chalhoub har en liten önskan.

– Cyklar. Skriv att vi behöver cyklar. Det har vi inte så mycket av och väldigt många vill låna det, säger han. Finns det något ni inte tar emot?

– Förra året fick vi ett piano som vägde herregud 200 kilo. Det kunde vi inte behålla för det tog så mycket plats. Men det är enda gången det varit något problem. De flesta vet vad vi tar emot.

 ??  ?? ORDNING OCH REDA. Georges Chalhoub och Enver Gash jobbar på för fullt i lokalen. Allt i sin ordning för att rätt storlekar ska finnas lättillgän­gliga.
ORDNING OCH REDA. Georges Chalhoub och Enver Gash jobbar på för fullt i lokalen. Allt i sin ordning för att rätt storlekar ska finnas lättillgän­gliga.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden