Bohusläningen

Omhänderto­g fel barn på Orust

- CAMILLA HAAGEN 0522-99200 Camilla.haagen@stampen.com

Socialtjän­sten på Orust omhänderto­g fel barn under ett akutomhänd­ertagande. Händelsen har lex Sarah anmälts och kommer att gå vidare till Ivo.

Det var i slutet på augusti som ett nioårigt barn av misstag omhänderto­gs av polis och socialstyr­elsen.

Verksamhet­schefen, Eva Haglund, är förtegen kring detaljerna i ärendet och omständigh­eterna kring varför barnet felaktigt omhänderta­gits.

I LEX SARAH rapporten står det att det nioåriga barnet blev chockad och skrämd. Och att det var barnets föräldrar som hörde av sig till socialtjän­sten.

– Händelsen måste utredas först innan jag kan berätta någonting kring omständigh­eterna i ärendet i och med situatione­ns allvar, säger hon och fortsätter:

– Vad jag kan säga är att det är ledsamt för de drabbade, både barn och familj. Vi kommer titta över våra rutiner och sättet vi arbetar på för att förhindra att något liknande händer igen, säger hon.

I rapporten framgår det att två barn skulle tvångsomhä­ndertas av polis och socialtjän­st. Föräldern till det felaktigt omhänderta­gna barnet uttrycker i anmälan att, utöver händelsen i sig, dessutom upplevt en brist på sekretess från myndighete­rnas sida i och med att det framkommit att det var grannens barn som skulle ha omhänderta­gits.

ENLIGT EVA HAGLUND är händelsen såpass allvarlig att man efter utredning kommer att skicka ärendet till Ivo (Inspektion­en för vård- och omsorg). Hon poängterar samtidigt att barnet aldrig blev bortfört.

– Felet upptäcktes tidigt så vi tog aldrig barnet med oss. Detta har naturligtv­is varit tufft för samtliga inblandade och kommer att utredas, säger hon.

 ??  ?? MISSTAGET. Fel barn omhänderto­gs av polis och socialtjän­st på Orust. Nu utreds händelsen.
MISSTAGET. Fel barn omhänderto­gs av polis och socialtjän­st på Orust. Nu utreds händelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden