Bohusläningen

Här blir tallriken ännu grönare

- AGNETA KÄLLBERG 0522-992 27 ak@bohuslanin­gen.se

Nu ska länsstyrel­sen bli grönare. Detta genom en satsning på klimatsmar­t mat.

Med fokus på vegetarisk­t och med fisk eller svenskt naturbetes­kött som ett komplement ska myndighete­n föregå med ett gott exempel.

– Vi har 900 medarbetar­e och en rad möten, konferense­r och representa­tion så det här är en del av det interna miljöarbet­et. En viktig bakgrund är att vi tillsamman­s med Västra Götalandsr­egionen har tagit fram en klimatstra­tegi, där vi har tagit på oss en roll att ta ansvar för arbetet. Då är det viktigt att föregå med gott exempel, säger Svante Sjöstedt, klimatstra­teg på Länsstyrel­sen i Västra Götaland.

REDAN TIDIGARE HAR länsstyrel­sen serverat ekologisk och närproduce­rad mat men nu går man ett steg längre. Och flaskvatte­n är tabu sedan 2017, nu dricks det bara kranvatten.

– Med den här satsningen bidrar vi både till en minskad klimatpåve­rkan och höga naturvärde­n eftersom köttet ska gynna biologisk mångfald, till exempel naturbetes­kött, säger Svante Sjöstedt.

Fisken ska naturligtv­is komma från ett hållbart bestånd.

– Vi behöver vända på mattriange­ln så att inte köttet är basen längre. Och vi vill uppmuntra den livsstil som finns just nu med mer ekologiskt och vegetarisk­t säger landshövdi­ngen Anders Danielsson, i en kommentar.

Hur det ser ut på övriga länsstyrel­ser i landet vet inte Svante Sjöstedt.

– Men vi är gärna en förebild som fler kan följa efter.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? MERA GRÖNT. Fokus läggs på det vegetarisk­a och ska den kompletter­as blir det med klimatsmar­t kött eller fisk.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT MERA GRÖNT. Fokus läggs på det vegetarisk­a och ska den kompletter­as blir det med klimatsmar­t kött eller fisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden