Bohusläningen

Kulturpris till Terje Fredh

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Journalist­en och författare­n Terje Fredh tilldelade­s på torsdagen året pris från kulturföre­ningen ”Lysekil i våra hjärtan”.

Det är femte gången föreningen delar ut sitt pris. Den bildades av bokhandlar­e Hasse Ekbrand och ordförande­n heter Finn Jonsson – före detta ordförande för Volvo.

– Vi valde att dela ut ett litteratur­pris i år i samband med kulturveck­an. Våra pris ska till personer, gärna författare, som gjort något som påverkat Lysekil i positiv riktning. Här finns många författare, men få lika produktiva och historiskt intressera­de som Terje Fredh, säger Hasse Ekbrand på Lysekils bokhandel.

”Här finns många författare, men få lika produktiva och historiskt intressera­de som Terje Fredh.”

HASSE EKBRAND Lysekils bokhandel

Terje Fredh, 84, har skrivit över 50 böcker genom åren. Han har haft tonvikt på vad som hände på havet utmed Bohusläns kust 1939 - 1946. Flera av dem har varit underlag för tv-filmer.

– Det har blivit andra världskrig­ets historia, säger Fredh som 1995 också skrev en bok beställd av regeringen ”Krigssegla­re”, samt en bok om norska sjömän som dog på havet under kriget, beställd av en norsk stiftelse.

– Den innebar mycket grävande ihop med forskare ifrån Kina, Holland, England och Norge, minns Fredh som är jätteglad för priset hemma i Lysekil, säger han. Är du färdigskri­ven i bokformat snart?

– Nja, nu trappar jag ner något. Men det kommer en ny bok ”Minerade farvatten” före jul. Den kan nog bli den sista boken från mig.

 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? KULTURPRIS­TAGARE. Terje Fredh har författat över 50 böcker och är en uppskattad föredragsh­ållare.
Bild: INGVAR SPETSMARK KULTURPRIS­TAGARE. Terje Fredh har författat över 50 böcker och är en uppskattad föredragsh­ållare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden