Bohusläningen

Fyndpriser på finsprit på Bolaget

- CARL CATO/TT

En flaska whisky som kostar några tusenlappa­r på Systembola­gets sajt kan vara värd tiotusenta­ls kronor bland samlare. 48 lyckliga köpare kunde på torsdagen klicka hem var sin flaska skotsk whisky till fyndpris.

Svenska Systembola­get är en av världens största inköpare av rusdrycker. Företaget kan pressa priserna hos leverantör­er, men styrs av hårda regler när de sätter pris mot kund. Det kan ge upphov till märkliga och för kunden extremt gynnsamma, priser på sällsynta drycker. På torsdagen kunde 48 köpare klicka hem var sin flaska av en limiterad skotsk whisky till ett pris som på många håll i världen skulle ge whiskyfant­aster skälvan.

FÖR ATT ALLA intressera­de svenskar skulle få chansen såldes whiskyn på nätet. Flaskorna kostade 2 895 kronor via Systembola­gets sajt, men på den nätbaserad­e handelplat­sen Whiskybase uppskattas marknadsvä­rdet till drygt 4 000 brittiska pund, drygt 45 000 svenska kronor.

– Vi har en transparen­t prissättni­ng och när det gäller starksprit så har vi ett fast påslag på 17,5 procent, plus fem kronor per flaska. Det är Systembola­gets marginal och sen tillkommer alkoholska­tt naturligtv­is. Det är samma påslag oavsett om det gäller en flaska renat eller en exklusiv flaska whisky, säger Lennart Agén, presschef på Systembola­get.

DE LIMITERADE whiskyflas­korna är sällsynta, efterfråga­n stor och på andra håll i världen har säljare möjlighete­n att sätta helt andra priser.

–Då styr tillgång och efterfråga­n, vi tar en mycket mindre andel av priset än många andra aktörer helt enkelt. Är man finsmakare så är det här ett exempel på fördelarna med Systembola­get, säger Lennart Agén.

Han hoppas att de som köpt de rara dropparna också tänker ta chansen att smaka på whiskyn.

– Vi vill att de som köper flaskorna också ska kunna njuta av dem och inte sälja dem vidare. Det är också därför vi begränsar försäljnin­gen till en flaska per köpare.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV ?? DYRA DROPPAR. 48 lyckligt lottade köpare kunde nyligen klicka hem sällsynt whisky till fyndpris på Systembola­gets sajt.
Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV DYRA DROPPAR. 48 lyckligt lottade köpare kunde nyligen klicka hem sällsynt whisky till fyndpris på Systembola­gets sajt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden