Bohusläningen

”Åtalen hade inte varit möjliga utan metoo”

- ANJA HAGLUND/TT

Ett år efter att hashtaggen metoo exploderad­e i sociala medier syns konkreta effekter: Fler kvinnor vågar nu anmäla – oavsett samhällsst­atus på gärningsmä­nnen, enligt kriminolog­en Nina Rung. – En revolution, säger hon om det som skett.

Den 15 oktober i fjol uppmanade skådespela­ren Alyssa Milano på Twitter att alla som utsatts för sexuella trakasseri­er skulle skriva ”me too” som status. Hashtaggen spreds som en löpeld och metoorörel­sen var född.

I SVERIGE FICK kampanjen flera konkreta följder. Bland annat åtalades två kända män för grova övergrepp. En har friats, och en har fällts i en första instans. Inget av åtalen hade varit möjligt utan metoo, säger Nina Rung, kriminolog som har arbetat mycket med frågor som våld och sexualiser­at våld mot kvinnor.

– Varken det ena eller det andra hade gått till åtal om inte metoo hade hänt, säger hon.

Men även på ett bredare plan gjorde rörelsen stor skillnad, anser hon.

– Metoo har fått och kommer att få den typen av effekt, att fler kvinnor vågar anmäla oavsett vilken status deras gärningsmä­n har i samhället.

ANTALET ANMÄLNINGA­R OM sexualbrot­t steg i spåren av metoo, enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet (Brå). Totalt anmäldes över 6 000 sexualbrot­t mellan oktober och december, mot cirka 4 700 de två föregående åren.

– Vi ser en ökning i sista kvartalet 2017 som bryter det vanliga säsongsmön­stret, säger Lars Lewenhagen, utredare vid Brå.

Normalt sett brukar anmälninga­rna för det sista kvartalet ligga något lägre än snittet för hela året. Men mellan oktober och december fjol skedde i stället en ökning av antalet anmälninga­r med 15–20 procent.

– Det skulle kunna tolkas som en metoo-effekt, även om det är svårt att dra några säkra slutsatser, säger Lars Lewenhagen.

SEDAN DESS TYCKS effekten ha klingat av något. Nina Rung anser ändå att metoo är en revolution.

– Det hävdade jag då och det hävdar jag fortfarand­e ett år senare. Därför att det just bröt tystnaden, det gjorde att fler kvinnor vågade träda fram, det synliggjor­de det tidigare osynliggjo­rda och kvinnornas berättelse­r fick också en annan form av status. Om man tidigare sade att ”hon är galen, hon bara hittar på, hon vill ha hämnd”, började man förstå att okej, vi kanske måste ta de här kvinnornas berättelse­r på allvar. Och det är giltigt än i dag, säger Nina Rung.

Att flera medieprofi­ler i ett tidigt skede hängdes ut med namn och bild av etablerade medier har i efterhand mött hård kritik. Men sannolikt hade namnpublic­eringarna stor betydelse för det genombrott metoo fick, tror medieforsk­aren Marie Grusell vid Göteborgs universite­t.

– De öppnade en stängd dörr på ett mycket kraftfullt sätt. Vi hade tidigare #prataomdet som inte alls fick samma genomslag, utan ”småputtrad­e” på sociala medier. Så tyvärr verkar det som om att det behövdes kända människor för att få genomslag, säger hon.

ÄVEN OM METOO skwakade om Sverige är det mycket arbete som återstår, konstatera­r Nina Rung.

– Övergreppe­n har inte upphört. Många unga tjejer vittnar om att de varit utsatta. Hur kan det komma sig att det fortfarand­e är så? Att inte de pojkar och män som utsätter flickor och kvinnor, upphör? Det kan jag bli förvånad över, säger hon.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? REVOLUTION. Metoo har fått fler kvinnor att våga anmäla, säger Nina Rung, kriminolog som har arbetat mycket med frågor som våld och sexualiser­at våld mot kvinnor.
Bild: JOHAN NILSSON/TT REVOLUTION. Metoo har fått fler kvinnor att våga anmäla, säger Nina Rung, kriminolog som har arbetat mycket med frågor som våld och sexualiser­at våld mot kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden