Bohusläningen

Kristersso­n redo bilda M-regering

SVERIGE: SD TÄNKER DOCK SÄTTA STOPP FÖR PLANERNA

- LARS LARSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n är redo att bilda en ren moderatreg­ering eller en regering med bara M och KD. Centerpart­iet kritiserar Moderatled­aren för att offentligg­öra sina alternativ. Sverigedem­okraterna säger att de tänker stoppa Kristersso­ns planer.

”Det känns helt orimligt att vi ska släppa fram en regering som tydligt deklarerar att vi inte ska få nåt som helst inflytande”, uppger Sd-ledaren Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar.

Han understryk­er att det ”naturligtv­is” aldrig kommer att hända.

Moderatled­aren presentera­r sin nya plan för att kunna bli statsminis­ter på Facebook på fredagen.

”Jag kallar förslaget för ”3-2-1” Dvs regeringen består av enbart Moderatern­a eller av Moderatern­a plus de Allianspar­tier som kan och vill ingå i den regeringen”, skriver han.

Tanken är att de Allianspar­tier som inte vill vara med i en sådan regering, ska bli nära samarbetsp­artners i riksdagen. Alliansens reformagen­da och ekonomiska politik ska utgöra basen för politiken.

”Varken SD eller V skulle ges inflytande över regeringen­s politiska inriktning. Däremot skulle regeringen frimodigt lägga fram sin politik och pröva den i riksdagen”, skriver Kristersso­n.

” Det känns helt orimligt att vi ska släppa fram en regering som tydligt deklarerar att vi inte ska få nåt som helst inflytande”

JIMMIE ÅKESSON (SD)

HAN SER FRAMFÖR sig att den moderatled­da regeringen­s samarbete med andra Allianspar­tier i riksdagen ska utvärderas efter ett. år. De partierna ska då kunna gå med i regeringen om de vill.

Kristersso­n har dock fortfarand­e som förstahand­salternati­v att bilda en regering med alla fyra Allianspar­tierna utan att stödja sig på samarbete med Socialdemo­kraterna.

Liberalern­a vill inte kommentera Moderatled­arens inlägg. Centerpart­iet gillar inte att Kristersso­n lägger ut de förslag som Alliansen diskuterar.

– Det är olyckligt att det blir en offentlig debatt om förslag som processas internt inom Alliansen, säger Centerns partisekre­terare Michael Arthursson till SVT Nyheter.

Centern och Liberalern­a säger nej till att sitta i en Alliansreg­ering som skulle vara beroende av stöd från SD. Därför har de krävt blockövers­kridande samarbete med S. Kristersso­n meddelade dock i tisdags att dörren för sådant samarbete är stängd

C och L får nu helgen på sig för att fundera över Kristersso­ns två alternativ. Alliansled­arna ska åter träffas på måndag.

KRISTERSSO­N PRESENTERA­DE SIN plan för Alliansens i onsdags. Därefter har C, L och KD diskuterat förslagen i partistyre­lser och riksdagsgr­upper.

Centern och Liberalern­a stod på fredagen fast vid att en regering med alla fyra Allianspar­tierna behöver ha blockövers­kridande samarbete. Hur de ställer sig till Kristersso­ns andra alternativ, där de skulle samarbeta med, i stället för att sitta i en M-ledd regering, är oklart.

I valrörelse­n utgick C-ledaren Annie Lööf från att frågan om Cstöd för en moderatreg­ering inte kommer att uppstå.

– Ett sådant läge uppstår ju bara om Moderatern­a väljer att lämna Alliansen och vill ta regeringsm­akten med SD, sade hon då.

Kristersso­n ska på tisdag meddela riksdagens talman att han är beredd att bli Sveriges näste statsminis­ter med något av dessa två förslag.

För att Kristersso­n ska kunna bli statsminis­ter får inte 175 eller fler riksdagsle­damöter rösta nej till honom i statsminis­teromröstn­ingen.

Eftersom S, V och MP sagt att de kommer att rösta nej, så krävs att SD och Centern lägger ned sina röster eller röstar ja.

Socialdemo­kraternas gruppledar­e i riksdagen, Anders Ygeman, anser att Moderatled­aren inte blir av med sitt grundlägga­nde problem.

”Nämligen att Alliansen är mindre än de rödgröna. Båda de alternativ han föreslår innebär att han blir beroende av Sverigedem­okraterna i varje avgörande omröstning, säger Ygeman i en skriftlig kommentar till TT.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? BESTÄMD. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n bekräftar på Facebook att han är beredd att bilda en regering utan alla Allianspar­tierna. Han kan även tänka sig en regering med enbart M.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV BESTÄMD. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n bekräftar på Facebook att han är beredd att bilda en regering utan alla Allianspar­tierna. Han kan även tänka sig en regering med enbart M.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden