Bohusläningen

Oro vid brexits

IRLAND: RÄDSLAN VÄXER NÄR STORBRITAN­NIEN SKA LÄMNA EU

-

Tullar, tariffer och kontroller dominerar rubrikerna i förhandlin­garna om Storbritan­niens utträde ur EU. Men brexit är mycket mer än så. Vid utträdets gräns växer rädslan för blod och död.

Peter Sheridan pekar och vänder sig om i höstsolen.

– Den där kullen ligger i Nordirland, men motorvägen ligger i republiken. Fast när ni svängde av var ni inne i Nord ett tag, men härborta är det Irland igen, säger den förre polischefe­n och försöker beskriva hur gränsen går.

VID CARRICKARN­ON, strax norr om Dundalk, finns inga fysiska spår av gränsen mellan Irland och Nordirland. Och så är det i princip överallt längs de 50 mil som skiljer mellan nord och syd. Gränsen sicksackar sig omarkerad genom landskapet.

Kyrkan i Carrickarn­on ligger i det brittiska Nordirland. Kyrkogårde­n i det självständ­iga Eire.

DEN OSYNLIGA GRÄNSEN är dock inte gammal. Under merparten av Sheridans 32 år i den nordirländ­ska polisens tjänst var kullarna bemannade av den brittiska arméns krypskytta­r i vakttorn och bakom sandsäckar. Här låg helikopter­baser, vägspärrar och polisstati­oner.

Allt försvann i och med fredsavtal­et 1998. Sedan dess har den borttagna infrastruk­turen hyllats som en av de bitar i avtalet som bidragit mest till att avdramatis­era läget i norr. Avsaknaden av ständigt vakande ögon har fått invånarna att slappna av och gränstrafi­ken att normaliser­as.

Frågan är bara vad som ska hända i vår. Den 29 mars blir det här en yttre gräns igen, då Storbritan­nien lämnar EU. Om det innebär en hård gräns kan också konsekvens­erna bli hårda.

– Det här är fortfarand­e ingen normal polismiljö. Det är bara 20 år sedan Långfredag­savtalet. Folk levde ihop som fiender då. Nu måste de leva tillsamman­s som medborgare. Sådant tar tid. Läget är fortfarand­e instabilt och brexit

 ??  ?? KRITISKA. En lastbil passerar en skylt som tar avstånd från Eu-utträdet och som har satts upp av nordirländ­ska
KRITISKA. En lastbil passerar en skylt som tar avstånd från Eu-utträdet och som har satts upp av nordirländ­ska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden