Bohusläningen

Osynliga gräns

- WIKTOR NUMMELIN/TT

tjänar som ett störningsm­oment. I folkomröst­ningen 2016 röstade en majoritet av nordirländ­arna, 56 procent, för att stanna i EU. Siffran var dessutom sannolikt i underkant. Många i den befolkning­shalva som hellre skulle vilja tillhöra Irland – och EU – struntade i att rösta, eftersom man såg omröstning­en som en brittisk fråga.

SEDAN DESS HAR brexitmots­tåndet inte blivit mindre. Näringsliv­et suckar över ovissheten i vad som kommer att hända. Fredsproce­ssen har annars gett rejäl fart åt ekonomin över gränsen. Inte minst livsmedels­sektorn har vuxit så det knakar. Bara de senaste tre åren har godstransp­orterna söderut ökat med över 20 procent.

Nu är dock oron stor bland företagarn­a över vad Eu-utträdet ska innebära i försvårad handel. Den brittiska regeringen får inga toppbetyg för hur processen har hanterats.

– Vi behöver inte ministrar som * Irland – Eire på irländska – är en självständ­ig republik som utgör större delen av ön Irland. Landet är till ytan något mindre än Svealand och har knappt fem miljoner invånare, varav drygt en miljon i huvudstade­n Dublin. Irland är medlem i EU sedan 1973 och antog euron som valuta redan från starten 2002. * Nordirland ingår som en av huvuddelar­na i Förenade kungariket (United Kingdom) och består av sex av de nio grevskapen i provinsen Ulster. Området är stort som Hälsinglan­d och har 1,8 miljoner invånare, varav cirka 350 000 i huvudstade­n Belfast. Nordirland gick in i EU med resten av Storbritan­nien 1973, men använder fortsättni­ngsvis det brittiska pundet som valuta. kommer hit och berättar för oss hur vackert vårt land är. Vi behöver någon med en plan, fräser Tina McKenzie, ordförande för Nordirland­s småföretag­arorganisa­tion, när hon tar emot TT och andra inresta journalist­er i Belfast.

Mötet arrangeras typiskt nog av myndighete­rna i Irland, som arbetar intensivt för att betona vikten av en genomtänkt brexitlösn­ing för Nordirland. Aptiten för en återuppväc­kt konflikt är lika med noll. Även syd har vunnit stort ekonomiskt på fredsproce­ssen och den öppna gränsen. 60 procent av Nordirland­s transporte­r till det brittiska fastlandet går i dag via Dublin.

INFÖR NÄSTA VECKAS brexitsamt­al i Bryssel är det fortfarand­e oklart hur parterna ska lösa frågan. Nordirland vill varken ha en gräns mot syd eller någon form av kontroller mot resten av Storbritan­nien.

 ?? Bild: MSTYSLAV CHERNOV/TT ?? aktivister nära gränsen mot Irland.
Bild: MSTYSLAV CHERNOV/TT aktivister nära gränsen mot Irland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden