Bohusläningen

I pris för att försäkra långresan

- MIA PETTERSSON mia.pettersson@gp.se

resetilläg­g, som endast utökar den befintliga försäkring­en med exempelvis bättre ersättning vid förseninga­r.

DET ENKLASTE SÄTTET att förlänga sitt reseskydd är via sin befintliga hemförsäkr­ing. Men det går också bra att koppla på enbart förlängnin­gen hos något annat bolag. På marknaden finns det flera aktörer som är specialise­rade på just reseförsäk­ringar.

– Båda alternativ­en innehåller de viktigaste delarna: ersättning vid akut sjukdom och akuta olycksfall.

Det säger Peter Stark, jurist vid Konsumente­rnas försäkring­sbyrå och expert på hem- och reseförsäk­ringar. * Makarna Almqvist fick betala mer än dubbelt så mycket som sina vänner, som skulle göra exakt samma resa, för att utöka sitt reseskydd 31 dagar. Vi frågade några andra försäkring­sbolag vad premien hade kostat hos dem. Notera att priset gäller just makarna Almqvist i Kungshamn; kostnaden förändras beroende på vem som tecknar försäkring­en.

Han vill inte rekommende­ra det ena eller andra alternativ­et, men tycker att man som konsument ska ta sig tiden att jämföra. Dina Försäkring­ar Väst: 1 861 kronor

Moderna: 1 965 kronor

Ica Försäkring: 2 155 kronor

Gouda: 2 958 kronor

IF: 3 308 kronor

Europeiska ERV: 3 344 kronor

Trygg-hansa: 3 916 kronor

Folksam: 7 208 kronor

– Att förlänga sitt befintliga reseskydd kan vara enklast. Men misstänker man att någon annan kan erbjuda en billigare eller bättre reseförsäk­ring kan det ju vara värt att lägga lite energi på att se vad som erbjuds.

PÅ SIN HEMSIDA har Konsumente­rnas försäkring­sbyrå jämfört vad det kostar att försäkra en sex respektive tolv månader lång utlandsvis­telse hos några av reseförsäk­ringsbolag­en. Den visar att man kan spara flera tusenlappa­r på att välja rätt bolag.

Vissa har också särskilda försäkring­ar för den som ska ägna sig åt extremspor­t, vilket de flesta vanliga reseskydd inte täcker.

 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? LÖJLIGT. ”Vi är två pensionärs­par som lever likadant. Det är ju löjligt att det ska kosta mer än dubbelt så mycket för oss”, säger Lena-karin Almqvist.
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN LÖJLIGT. ”Vi är två pensionärs­par som lever likadant. Det är ju löjligt att det ska kosta mer än dubbelt så mycket för oss”, säger Lena-karin Almqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden