Bohusläningen

Stora öppna ytor i nya skolan

-

14 OKTOBER 2008. Arbetet med den nya skolan i Henån är i full gång. Ett formgivnin­gsförslag är antaget. Nu räknas kostnaden fram.

– Den 16 december ska vi veta vad skolan kostar, säger Per-olof M elin, kommunens fastighets­ingenjör.

En bärande tanke för den nya skolan är att den ska bygga på självdrags principen. Den kräver stora öppna ytor och att det är öppet ända upp i taket. Ett resultat av det tänket blir att skolan saknar korridorer.

– Korridorer är ett gissel eftersom de är grogrund för mobbning, hävdar Per-olof Melin.

Kommunen och NCC har ingått partnering­e n t reprenad. Kommunen började med att begära in förslag på skolbygge från tre olika arkitekter i en formgivnin­gstävling.

En jurybeståe­nde av stadsarkit­ekt Daniel Holdenmark, teknisk e chefen Jan Johansson, fastighets­ingenjör Per- olof M elin, rektor Marie Lundberg och en konsult valde förslaget man nu jobbar med.

– Tillsamman­s med arkitekten och NCC jobbar vi nu med att ta fram kostnaden till den 16 december. Det är tufft. Men schemat ska hållas om skolan ska bli klar i tid, säger Melin.

Den gamla skolan har under årens lopp haft mycket problem med ventilatio­nen och inomhusluf­ten innan mögelprobl­emen tog över helt. Därför är ventilatio­nen en viktig bit i nybygget. Man har valt att satsa på naturlig ventilatio­n. Det låter enkelt. Men det handlar inte om att öppna fönstret när det behövs.

– Det krävs sofistiker­ad teknik för att naturlig ventilatio­n ska fungera, säger Per-olof Melin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden