Bohusläningen

Stockholms nya ledning säger nej till att ha OS

OS: ”DET MÅSTE RÖRA SIG OM ETT MISSFÖRSTÅ­ND”

- TT

Den tillträdan­de grönblå majoritete­n i Stockholms stad säger nej till ett olympiskt vinterspel i staden 2026. SOK svarar att det måste röra sig om ett missförstå­nd när det gäller ekonomin.

Enligt Moderatern­as Anna König Jerlmyr finns det ingen politisk majoritet i stadshuset för att arrangera ett OS 2026.

– Det saknas tydliga underlag för ett vinter-os just nu, men alla vill ha det i framtiden så frågan är när, säger König Jerlmyr.

– Vi stänger inte dörren för att arrangera OS, men vi kan inte göra bedömninge­n att man kan stå som värd 2026, säger Karin Ernlund (C) vid en gemensam presskonfe­rens med Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Liberalern­a, Centerpart­iet och Miljöparti­et i Stockholms stadshus.

– Utgångspun­kten för alla våra partier har varit att säkerställ­a att ett OS inte ska bekostas av skattebeta­larnas medel, säger Ernlund.

”Det saknas tydliga underlag för ett vinter-os just nu, men alla vill ha det i framtiden så frågan är när.”

ANNA KÖNIG JERLMYR (M)

ENLIGT ORDFÖRANDE­N i Sveriges olympiska kommitté, Mats Årjes, finns inget ekonomiskt krav på Stockholms stad.

– Uppenbarli­gen finns det någon form av missuppfat­tning kring ekonomin kring det här, säger han till Dagens Nyheter.

– Jag vill poängtera att vi inte har ställt krav om några ekonomiska åtaganden från Stockholms stad. Vi ser fram emot att träffa den nya politiska majoritete­n i Stockholm * 11 januari 2019: Sista datum att lämna in Os-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig ekonomisk säkerhetsg­aranti. * Februari–april 2019: Iok-representa­nter besöker och värderar slutkandid­aterna. * 12 april 2019: Sista datum för en fullständi­g Os-ansökan. * Maj–juni 2019: IOK utvärderar kandidater­na som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökninga­r. * 23 juni 2019: Os-värden för 2026 presentera­s i Lausanne, Schweiz. och klargöra vad som gäller ekonomiskt.

Den svenska kandidatur­ens budget är på 13 miljarder kronor. Av dessa bidrar Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) med cirka nio miljarder. De återståend­e fyra miljardern­a är tänkt att finansiera­s privat. En statlig kostnad kan det dock bli för säkerheten kring Osarrangem­anget.

DET SAKNAS FORTFARAND­E ett tydligt politiskt stöd för OS i Sverige.

Idrottsmin­ister Annika Strandhäll (S) sade nyligen att hon är försiktigt positiv, men att hon vill nå samsyn över blockgräns­erna. Moderatern­as idrottspol­itiska talesperso­n Saila Quicklund sade att förutsättn­ingarna för ett OS i Sverige ”aldrig varit bättre” än nu, men att bland annat ansvaret om skattebeta­larnas pengar måste vägas in innan partiet kunde ta ställning.

Senast den 12 april måste Stockholm lämna in en slutgiltig, fullständi­g Os-ansökan. Den 23 juni beslutar IOK vem som får arrangera OS 2026. Det finns tre kandidater, förutom Stockholm är det Calgary och Milano tillsamman­s med Cortina d’ampezzo.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? POLITISKA LEDARE. Moderatern­as Anna König Jerlmyr tillsamman­s med Miljöparti­ets Daniel Helldén vid fredagens pressträff i samband med att Miljöparti­et säger ja till att styra Stockholms stad tillsamman­s med Alliansen.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI POLITISKA LEDARE. Moderatern­as Anna König Jerlmyr tillsamman­s med Miljöparti­ets Daniel Helldén vid fredagens pressträff i samband med att Miljöparti­et säger ja till att styra Stockholms stad tillsamman­s med Alliansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden