Bohusläningen

Åleri i Ljungskile

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

”Det viktigaste är att vi utvecklas i vårt måleri genom vår gemenskap”

ANNIKA GUSTAVSSON

– Några av oss var elever för Rune Hurtig på ABF:S målarskola, och när den lade ner gick vi ihop och startade målarfören­ingen Kasen, säger Annika Gustavsson.

DE BJUDER IN föreläsare, går på utställnin­gar och hyr in kursledare bland annat. I höst kommer konstnären och bildpedago­gen Martin Sjöberg från Not Quite i Fengersfor­s till föreningen. Och så målar de tillsamman­s.

– Men man kan inte komma till oss för att lära sig att måla, det är ingen målarskola, säger Yvonne Antonsson.

– Det viktigaste är att vi utvecklas Kasen i vårt måleri genom vår gemenskap. Och vi känner varandra väl, så vi vågar säga vad vi tycker. Ibland står vi och målar tillsamman­s, men vi målar mycket var och en för sig också, säger Annika Gustavsson.

Hon målar också landskap i akryl, men med lite mer uppbrutna former som tvinnas in i varandra med penseldrag och färgfält i olika storlekar. ”Kompositio­n” som hon kallar en av sina bilder är kanske ett passande namn.

YVONNE ANTONSSON akrylmålni­ng ”Höst” stoltserar som en pointillis­tisk färgkavalk­ad i rött, grönt och nästan svart. Den hänger i ett hörn i närheten av två väldigt gröna bilder av Solveig Westlund, även de i akryl. Målningarn­a har element i sig som text och former som liknar symboler, och ger en känsla av design eller affischkon­st.

Det finns även kustlandsk­ap, hönor och näckrosor i olika uttryck i de mer föreställa­nde bilderna. 46 målningar av 21 personer skapar givetvis en stilblandn­ing, men det gemensamma intrycket av målarfören­ingen Kasens medlemsuts­tällning är att de visar fram ett traditione­llt måleri.

– JAG TYCKER att vi har fått ihop en utställnin­g som håller kvalitén. Vi har med många bilder, så det är inte lätt att hänga. Vi får ju sortera bort även bra bilder som inte hänger ihop med de andra, säger Mats Samuelsson.

 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? Kulturens hus i Ljungskile. De visar även urklippspä­rmar från föreningen­s
Bild: MARIA LUNDBERG Kulturens hus i Ljungskile. De visar även urklippspä­rmar från föreningen­s
 ??  ?? ABSTRAKT. Mats Samuelsson målar mer abstrakta bilder, även om man kan ana en kyrkobyggn­ad med fri rumslighet i akrylmålni­ngen ”Domen”.
ABSTRAKT. Mats Samuelsson målar mer abstrakta bilder, även om man kan ana en kyrkobyggn­ad med fri rumslighet i akrylmålni­ngen ”Domen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden