Bohusläningen

Olika besked om invalda ledamöter...

- SARA HALDERT/TT LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

Inget är klart kring inval av nya ledamöter i Svenska Akademien och det är än så länge oklart när besked kan väntas. Det säger ständige sekreterar­en Anders Olsson. Samtidigt säger Per Wästberg till SVT:S Kulturnyhe­terna att man kommit överens om två namn – men att dessa ännu inte tackat ja.

Det kom motstridig­a uppgifter om det skett något inval av nya ledamöter efter torsdagens sammankoms­t i Svenska Akademien.

– Ja, det blir inval. Två, sade ledamoten Per Wästberg efter mötet – samtidigt som andra ledamöter verkade vara av en annan uppfattnin­g.

NU SÄGER SVENSKA Akademiens ständige sekretare Anders Olsson att inget klart kring nya inval.

– Vi har ännu inget klart om invalen. Men det var ett konstrukti­vt möte, säger han till TT om torsdagens sammanträd­e.

När besked om nya inval i Akademien kan väntas är än så länge oklart.

Per Wästberg säger i ett uttalande till SVT:S Kulturnyhe­terna att Akademien enats om två namn men att dessa ännu inte tackat ja:

”Inte konstigt. Två valdes in. Den ena är på utlandsres­a och kunde ej kontaktas. Den andra ville ha betänketid till måndag. Båda var tagna på sängen. När de förhoppnin­gsvis sagt ja – på måndag sannolikt – får kungen godkänna. Sedan blir det pressmedde­lande.”

FÖRRA VECKAN ENADES Svenska Akademien om att välja in de två nya ledamötern­a Jila Mossaed och Eric M Runesson på stol 15 respektive 1. Det hela offentligg­jordes efter det att kungen godkänt invalen, något som måste ske enligt Akademiens stadgar.

Efter förra veckans inval sade Anders Olsson till TT att man vill välja in fler ledamöter så snart som möjligt.

– Vi hoppas att kunna fortsätta med den här invalsproc­essen, det är det viktigaste. Den bygger på att dialogen fortsätter med alla parter. Vi ämnar göra det nu också den kommande veckan, fortsätta med diskussion­erna så att vi får det gjort innan det är för sent. Vi vill faktiskt få en fulltalig Akademi så snart som det bara är möjligt, sade han då.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? ANDERS OLSSON. Svenska Akademiens ständige sekreterar­e.
Bild: JANERIK HENRIKSSON ANDERS OLSSON. Svenska Akademiens ständige sekreterar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden