Bohusläningen

Jakten på planet X intensifie­ras

VETENSKAP: SOLSYSTEME­T KAN HA EN NIONDE PLANET

- ROLAND JOHANSSON/TT

En ny dvärgplane­t, kallad The Goblin, har upptäckts långt bortom Pluto. Den lilla himlakropp­en har en bana som stärker misstankar­na om att det finns en nionde, äkta planet – kallad planet X – i utkanterna av vårt solsystem.

The Goblin ligger på ett avstånd av tolv miljarder kilometer från solen, eller mer än dubbelt så långt bort som Pluto.

Men det är när dvärgplane­ten är som närmast solen. The Goblin har en extremt elliptisk bana – när den är som mest avlägsen är avståndet till solen över 300 miljarder kilometer.

Den befinner sig då i den inre delen av Oorts kometmoln, ett vidsträckt bälte av kometer som omger solsysteme­t och utgörs av rester från dess bildande.

Föga förvånande tar det lång tid för The Goblin att cirkla ett varv runt solen – cirka 40 000 år.

Dvärgplane­ten, som kommer att beskrivas i Astronomic­al Journal, upptäcktes av forskare i USA ledda av astronomen Scott Sheppard vid Carnegie Institutio­n for Science i Washington. Det tog dem tre år att lista ut hur den rör sig.

DET ENORMA AVSTÅNDET till The Goblin, som egentligen har beteckning­en 2015 TG387, gör att * Solsysteme­t, det vill säga solen och dess närmaste omgivning i Vintergata­n, uppstod för cirka 4,6 miljarder år sedan.

* Det består – förutom av solen – av planeterna, ett antal dvärgplane­ter, samt ett mycket stort antal asteroider och kometer.

* Bortom de åtta kända planeterna ligger det så kallade Kuiperbält­et, ett skikt med hundratuse­ntals små himlakropp­ar – dvärgplane­ter, asteroider, rymdgrus. Den största av himlakropp­arna i bältet är Pluto.

* Hela systemet omges av Oorts kometmoln, som består av rester efter systemets bildande. Det ligger på ett avstånd av minst 0,8 ljusår från solen. den inte påverkas av gravitatio­nen från de stora planeterna i solsysteme­t; Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

Så vad styr dess excentrisk­a bana? Enligt Sheppard och hans kollegor tyder allt på att den påverkas av dragningsk­raften från någon stor himlakropp.

DE HAR TIDIGARE observerat liknande banor hos andra extremt avlägsna objekt i solsysteme­t. Detta har lett till hypotesen att det finns en stor planet någonstans därute, gömd i utkanten av vårt solsystem, som hugger tag i mindre himlakropp­ar och styr deras banor.

Denna planet X är i så fall vårt solsystems nionde planet – större än jorden, men mindre än Neptunus. Upptäckten av The Goblin har stärkt misstankar­na om att den verkligen existerar. Den lär inte bli lätt att hitta med tanke på avstånden där ute, men sökandet lär intensifie­ras ytterligar­e efter det nya fyndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden