Bohusläningen

Uddevalla behöver lobbyist

- Nils Carlsson Uddevalla

Noterade att Uddevalla kommun ska upprätta en form av satellitko­ntor i Göteborg med inriktning att dra till sig nyrekryter­ing av arbetskraf­t. Och det är bra! Vi har också på senaste tiden sett många olika aktivitete­r i försöken att utveckla Bohusbanan med målsättnin­g att få dubbelspår och snabbtåg hela vägen Köpenhamn-oslo, genom Bohuslän. Och det är också bra! Men för att påverka infrastruk­turella frågor, typ järnväg och kommunikat­ioner räcker det inte med olika projekt och seminarier. Det krävs ett kontinuerl­igt och proffsigt lobbyarbet­e.

Vad Uddevalla behöver är en lobbyist som hela tiden bevakar Uddevallas intressen på det politiska riksplanet och även utvecklar kontaktern­a med de olika departemen­ten samt med myndighete­r och olika organ som finns. Och till 80 procent finns denna verksamhet i Stockholm. Så det blir en del resor till Stockholm, men det kommer att löna sig för Uddevalla.

En permanent lobbyist skulle också marknadsfö­ra Uddevalla som ort när diskussion­er om olika utflyttnin­gar av ämbetsverk och myndighete­r kommer upp. Det räcker inte att agera första ”när det börjar brinna”, då står redan ett antal kommuner i kö för dylika etablering­ar.

Så engagera en lobbyist som kan sitt Uddevalla och har bra lokala kontakter med såväl politiken som med näringsliv­et. Sätt

”Så det blir en del resor till Stockholm”

sedan en referensgr­upp, från såväl näringsliv­et som politiken, runt denne lobbyist och på så sätt få en bred förankring i de frågor som är aktuella och som ska drivas.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? HÄR SKA DET PÅVERKAS. Rosenbad och riksdagen i Stockholm.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT HÄR SKA DET PÅVERKAS. Rosenbad och riksdagen i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden