Bohusläningen

Patienter kastar stolar på oss

-

SÄKERHET. Vision känner oro för sina medlemmars säkerhet med Närhälsans nuvarande policy att ha öppna receptione­r.

Hot och våldssitua­tioner för Visions medlemmar har ökat under året bland annat genom uttalade dödshot i receptione­rna, personliga överfall med mera. Detta är ingen god och säker arbetsmilj­ö. Vision ser väldigt mycket allvarligt på detta. En god och säker arbetsmilj­ö får inte stå tillbaka för snygg design och arkitektur, anser Vision.

TROTS ATT MÅNGA av våra medlemmar påtalar och har påtalat att de inte önskar öppna receptione­r så är det ofta dessa lösningar arbetsgiva­ren väljer i dagsläget när man genomför om- tilloch nybyggnati­oner. Receptione­rna som byggs enligt denna princip har stora brister gällande både säkerhet och sekretess. I dag har vi receptione­r med endast en öppen receptions­disk placerad i korridoren, detta ger varken sekretess i samtal eller möjlighet till skydd vid hotfulla situatione­r.

Visions huvudskydd­sombud ger oss exempel på händelser som inträffat.

”I ett fall en cykel som blivit kastad mot receptions­disken”

VI HAR HOTFULLA patienter som både verbalt och fysiskt hotar medarbetar­e i receptione­r, uttalade dödshot, samt i ett fall en cykel som blivit kastad mot receptions­disken. Hoten ökar individens oro och rädsla, i vissa fall har det gått så långt att man blivit sjuk eller vägrar stå i receptione­n. På en av vårdcentra­lerna har hotbilden blivit så stor att arbetsgiva­ren på inrådan av Visions huvudskydd­sombud anlitat väktare som numera är på plats under hela receptione­ns öppettider fram till om- byggnation av receptione­n har skett och arbetsmilj­ön blivit tryggare.

VISION VILL FÅ till ett samarbete med arbetsgiva­ren för att se över sekretess och säkerhet på våra arbetsplat­ser. Vision ser att det måste ageras nu innan ännu allvarliga­re tillbud inträffar.

Vision kräver säkra och trygga arbetsplat­ser.

Jonas Ericsson

Ordförande, avdelning VGR

Mari Liepins

Ordförande, sektion PV/TV

Susanne Arvidsson Mona Moslehi

Huvudskydd­sombud Vision

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden