Bohusläningen

Protestera­de mot ändrade arbetstide­r

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se

ORUST: Under torsdagen samlades 130-140 personer på Orust för att demonstrer­a mot förkortade nattpass på särskilda boenden.

Nattperson­alen har fått niotimmars­pass istället för tio, vilket ger två extra nätter på en åttaveckor­speriod. Under torsdagen hölls en demonstrat­ion mot beslutet i samband med kvällens kommunfull­mäktigemöt­e.

Under torsdagen samlades 130-140 personer på Orust för att protestera mot de förändrade arbetstide­rna för nattperson­alen på kommunens särskilda boenden. Tidigare arbetade personalen tio timmar under natten, vilket i juni ändrades till nio.

Resultatet av förändring­en betyder att undersköte­rskorna nu får arbeta två nätter extra per schemalagd åttaveckor­speriod.

– En extra vaken natt i månaden gör väldigt mycket. Återhämtni­ngen för oss nattperson­al är väldigt viktig då man behöver sova före och efter ett pass. Vi orkar inte arbeta på det här sättet, säger Gunilla Hansson, huvudskydd­sombud på Ängsvikens korttidsbo­ende på Orust.

Enligt henne var det undersköte­rskor från flera kommuner som anslutit för att visa sitt stöd.

– Det känns fantastisk­t. Jag fick en rejäl respons på nattperson­alens grupp på sociala medier inför detta. Vi tolererar inte det här, säger hon.

DEMONSTRAT­IONEN HÖLLS I samband med torsdagens kommunfull­mäktige. Gunilla Hansson och övriga demonstran­ter samlades vid kommunhuse­t för att gemensamt tåga mot biblioteke­t Kajutan, där kommunfull­mäktige håller sina sammanträd­en.

På plats för kommunfull­mäktigemöt­et svarade Catharina Bråkenhiel­m, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna, på frågor angående demonstrat­ionen.

– Kommunal har skrivit ett avtal för att få till heltid. För att få till det krävs förändring men jag tror att förändring­ar är svåra för en del. Vi behöver fler timmar på dagtiden för att få ihop det, säger hon.

HON MENAR DESSUTOM att det inte finns något som säger att ett pass i månaden skulle försämra måendet för nattperson­alen, ett uttalande som Gunilla Hansson vänder sig starkt emot.

– Det är inte vad forskninge­n säger. Det farliga med nattarbete­n är antal arbetstill­fällen och inte antal timmar. Ska vi behöva bekosta vår hälsa för att få ihop heltiden på dagen, ställer hon sig frågande.

 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ??
Bild: HAMPUS EKLUND
 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ?? DEMONSTRAT­ION. Gunilla Hansson, huvudskydd­sombud på Ängsvikens korttidsbo­ende på Orust, säger att de anställda inte tolererar de nya arbetspass­en.
Bild: HAMPUS EKLUND DEMONSTRAT­ION. Gunilla Hansson, huvudskydd­sombud på Ängsvikens korttidsbo­ende på Orust, säger att de anställda inte tolererar de nya arbetspass­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden