Bohusläningen

Slår ett slag för grönsaker

MUNKEDAL: KNEPEN FÖR ATT DITT BARN SKA ÄTA MER FRUKT OCH GRÖNT

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

MUNKEDAL: Syftet med projekt Gröna vägen i Munkedal är att få barn i förskolan att äta mer frukt och grönt. Kostpedago­g Johanna Bothén leder projektet som ska ge barn i förskolan bättre matvanor.

– Det finns en god kunskap ute på förskolorn­a i dag när det gäller att laga till grönsaker på ett bra sätt, säger Johanna Bothén, kostpedago­g i Munkedals kommun.

Men hon menar att kockar och pedagoger kan göra mer för att samarbeta kring maten i lärande syfte.

– Det är viktigt med glädje, tålamod och variation för att få barn i förskoleål­dern att äta mer grönsaker än i dag. Ett mål för oss är att på sikt öka intaget av grönsaker till 400 gram per dag.

Undersökni­ngar som Livsmedels­verket gjort visar att barn i förskoleål­dern i genomsnitt äter 200 gram och det är hälften mot vad som rekommende­ras. Endast nio procent av dagens fyraåringa­r når rekommenda­tionerna när det gäller att äta tillräckli­g mängd av frukt och grönt.

Att få barn i den här åldern att äta grönsaker är inte alltid så lätt. Det är nog något som många föräldrar kan intyga. Det fungerar inte att säga till barn på skarpen att äta upp allt på tallriken.

– Det måste bli roligt att äta grönsaker, säger Johanna Bothén.

Det kan handla om att servera grönsakern­a på ett nytt sätt, exempelvis att göra gubbar av ärtor, att servera mer av de grönsaker som är populära eller att på ett lustfyllt sätt hjälpa barnen till att göra hälsosamma val, så kallad ”nudging”. Den nyttiga maten gör ju bara nytta om den hamnar i barnens magar.

– Ett förslag är att rosta kikärtor tillsamman­s med tacokryddo­r eller att bjuda på grönsaksst­avar vid sagostunde­n. Delaktighe­t är också viktigt. Det kan vara bra att göra barn i förskolan mer delaktiga i matlagning­en och bjuda in dem i köket en dag i veckan.

JOHANNA BOTHÉN HAR tillsamman­s med Munkedals kostenhet och förskolorn­a i kommunen inlett ett arbete som döpts till Projekt gröna vägen. Johanna Bothén har fått ett stipendium på 125 000 kronor från Helge Axelsson Jonssons Stiftelse för att genomföra projektet under första halvåret 2019.

Hon tycker det är viktigt att få barn att äta mer frukt och grönt och mindre rött kött och sötsaker.

– Matvanor grundläggs tidigt i livet och majoritete­n av alla barn äter flertalet av sina måltider i förskolan, säger Johanna Bothén. Förskolan har ett delat ansvar med hemmen när det gäller barns matvanor.

Nu görs en satsning för att få barn i förskolan i Munkedals kommun att äta mer frukt och grönt. Det är kostpedago­g Johanna Bothén som står bakom projektet.

DET FINNS FORSKNING som styrker att om barn redan i förskoleål­dern får lära om och med mat på ett lustfyllt sätt så får det konsekvens­er för hur de väljer att äta när de blir vuxna.

– Det krävs tidiga insatser och åtgärder för att stoppa den negativa utveckling­en i Sverige när det gäller olika typer av välfärdssj­ukdomar.

 ?? Bild: SVEN LUNDSTEDT ??
Bild: SVEN LUNDSTEDT
 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? TROR INTE PÅ TJAT. Johanna Bothén, kostpedago­g i Munkedals kommun, ska få barnen i förskolan att äta betydligt mer frukt och grönt än i dag.
Bild: INGVAR SPETSMARK TROR INTE PÅ TJAT. Johanna Bothén, kostpedago­g i Munkedals kommun, ska få barnen i förskolan att äta betydligt mer frukt och grönt än i dag.
 ??  ?? FÄRGGLATT. Grönsaker i många olika färger är ett sätt att få fler barn i förskolan att äta mer grönsaker.
FÄRGGLATT. Grönsaker i många olika färger är ett sätt att få fler barn i förskolan att äta mer grönsaker.
 ??  ?? GÅR ATT ÄTA. Gurka och bladspenat har använts för att utforma den här nyttiga blomman.
GÅR ATT ÄTA. Gurka och bladspenat har använts för att utforma den här nyttiga blomman.
 ??  ?? KUL GUBBE. Ett sätt att få fler barn att äta grönsaker är att lägga ner mer tid på servering.
KUL GUBBE. Ett sätt att få fler barn att äta grönsaker är att lägga ner mer tid på servering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden