Bohusläningen

Livsglädje i centrum på seniormäss­a

- SVEN LUNDSTEDT 0522-99200 sven.lundstedt@bohuslanin­gen.se

BRASTAD: Till mässan för seniorer kommer många levnadsgla­da och aktiva besökare. Ensamhet och sjukdom är problem som mässan ska motverka.

Det var trångt och trivsamt på seniormäss­an i Brastad Folkets hus. Många glada ansikten levde upp till årets tema.

Uttrycket festligt, folkligt, fullsatt är en passande beskrivnin­g på torsdagkvä­llens seniormäss­a. Det var trångt i Folkets hus lokaler när musikgrupp­en Pralinerna underhöll, kaffet flödade gratis och nyttan med arrangeman­get fick stå tillbaka för nöjet.

– Jag kommer för att träffa andra. Det är jättetrevl­igt, säger Erling Olsson, en av besökarna.

Seniormäss­an arrangeras varje år av Lysekils kommun tillsamman­s med bildningsf­örbunden ABF och vuxenskola­n samt pensionärs­föreningar­na. I år hölls den i Brastad. Syftet är att främja äldres hälsa.

ÅRETS TEMA ÄR liv och glädje, ett förebyggan­de medel mot ohälsa.

– Ensamhet är en viktig fråga när det gäller äldre, säger Anna Nyman Holgersson, folkhälsos­trateg i Lysekils kommun.

Det är inte alla som känner sig lika hemma i föreningsl­ivet.

– Om man då förlorar sin livspartne­r kan den bli ett problem.

Mässan kan vara ett tillfälle att motverka det. Många av dem som kom till Folkets hus var dock aktiva i just föreningar. En hel del lyckliga par fanns också på plats.

VID ETT BORD sitter två seniorpar som är medlemmar i föreningen Aktiva seniorer, i hembygdsfö­reningen på sina hemorter samt i en samhällsfö­rening. De verkar inte ha några fritidspro­blem.

– Vi har dessutom haft jordbruk att sköta om, berättar Marianne Johansson, Vrångebäck.

Ett annat par berättar om hus, båt och barnbarn att ta hand om. Ett tredje sysslar med geocaching och är ute och rör på sig i skog och mark som bara den.

20-talet utställare var på plats på mässan. Bland dem fanns ett företag från Sundsandvi­k som erbjuder hjälpmedel för sexlivet.

– När man blir äldre påverkas kroppen på olika sätt, men sex är bra för kroppen och gör en avslappnad, säger utställare­n Eivor Falk, som varit på flera seniormäss­or och menar att många besökare uppskattar att de är med.

Även om de lokala vårdcentra­lerna också var på plats, syntes inte mycket ohälsa till i Folkets hus.

 ?? Bild: SVEN LUNDSTEDT ?? UPPSKATTAD. Ett av företagen på mässan visade upp hjälpmedel för sexlivet. ”Många tycker det är bra att vi är här”, säger Eivor Falk, utställare.
Bild: SVEN LUNDSTEDT UPPSKATTAD. Ett av företagen på mässan visade upp hjälpmedel för sexlivet. ”Många tycker det är bra att vi är här”, säger Eivor Falk, utställare.
 ??  ?? SENIORERNA. Lars-erik Johansson, Tomas Knutsson, Marianne Johansson och Ingela Knutsson, Vrångebäck och Rågårdsdal, är aktiva i flera föreningar.
SENIORERNA. Lars-erik Johansson, Tomas Knutsson, Marianne Johansson och Ingela Knutsson, Vrångebäck och Rågårdsdal, är aktiva i flera föreningar.
 ??  ?? UTELIV. Kurt Josefsson och Anne-marie Söderström är mycket utomhus. ”Viktigast är att ha en bra hälsa”, menar Anne-marie.
UTELIV. Kurt Josefsson och Anne-marie Söderström är mycket utomhus. ”Viktigast är att ha en bra hälsa”, menar Anne-marie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden