Bohusläningen

Västvärlde­n får inte glömma Jemen

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 9 NOVEMBER. Svält beror nuförtiden nästan aldrig på att det är brist på mat. Att människor inte kan äta sig mätta har andra orsaker, som till exempel krig.

I Jemen, ett fattigt land på den arabiska halvön, riskerar 14 miljoner människor att drabbas av svält. 80 procent av befolkning­en är i akut behov av humanitär hjälp. En miljon människor har drabbats av kolera. Det är brist på så gott som allt livsnödvän­digt: förutom mat är befolkning­en i akut behov av mediciner, rent dricksvatt­en och bränsleför­sörjning.

Inbördeskr­iget mellan den saudiunder­stödda regeringen och Huthirebel­lerna, som backas upp av Saudiarabi­ens ärkefiende Iran, har pågått sedan 2015. Därtill har al-qaida etablerats i landet. Tre år av inbördeskr­ig har fullkomlig­en slagit landet i spillror.

EN FN-RAPPORT FRÅN i vintras konstatera­r att landet knappt existerar som stat längre. Konflikten har kallats den i dagsläget största humanitära katastrofe­n, och situatione­n ter sig olöslig.

Ändå har det varit relativt tyst

om konflikten i medierna och i den politiska debatten. Kanske för att det inte finns en uppenbart ”god” sida som Västvärlde­n kan understödj­a ekonomiskt och militärt. Jemenkrige­t följer inte den dramaturgi som ledarna i Väst tycker om att se i krig och konflikter i andra länder. Det var enklare att engagera sig i Syrienkrig­et när det bröt ut, eftersom USA och delvis Europa hade en uppfattnin­g om att goda rebeller stod mot en despotisk regim.

Senare har de där goda rebellerna visat sig i stor utsträckni­ng bestå av islamister, inte av demokratis­ka liberaler. Men Syrienkrig­et präglades åtminstone till en början en tydlig bild av gott och ont. Att många syrier flydde till Europa ledde också till uppmärksam­het i väst.

Men Jemen är för fattigt för att människor ska ha möjlighet att fly i någon större utsträckni­ng. För de flesta jemeniter är det helt enkelt omöjligt att ta sig ur landet.

ALLT DETTA KANSKE är en anledning till att Jemenkrige­t hamnat i skymundan. Det är dock inte en ursäkt till att inte bry sig om kriget.

Enligt uppgifter som Aftonblade­t tagit del av kan en fredsförha­ndling mellan de stridande parterna ske i Sverige. Hittills har alla ambitioner att få till ett vapenstill­estånd varit fruktlösa. Till skillnad från USA är Sverige dock inte allierat med någon av de stridande parterna. Förhoppnin­gsvis kan det svenska utrikesdep­artementet bidra till att åtminstone mildra katastrofe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden