Bohusläningen

Därför har vi problem

- Jan Ivarson politiskt obunden

Karin Engdahl 2 november

Karin Engdahl (S) tackar vårdperson­alen för deras insatser. Det är de värda. Redan i rubriken konstatera­r Engdahl att personalen utsätts för sparkrav trots att lönerna redan är oattraktiv­a och arbetsbela­stningen för stor.

Ansvar för den uppkomna situatione­n ligger hos Engdahls parti och de övriga i sjugruppen. Invandring kostar mycket mer än genomförda skattehöjn­ingar och utlandslån. Då måste pengar tas från bland annat vården. Det parti som påtalar problemen utestängs av övriga från inflytande.

Folkökning­en finansiera­s med nerdragnin­gar på alla samhällsom­råden. Sedan försvar och infrastruk­tur barskrapat­s, gav man sig på den mjuka sektorn. Äldrevårde­n i kommunerna väntar på stålbad när kommunplac­erade asylsökare ska försörjas.

För vården och polisen finns inte resurser att kompensera för höjt löneläge och ökad befolkning med nya vårdbehov som inte förekommit tidigare. Kvinnors skadade underliv, TBC och invandrare­s tandvård och skador som följd av kriminalit­et är exempel. I vårdcentra­lers väntrum är inte sällan hälften invandrare.

Full ekonomisk kompensati­on skulle behövas, med anslagsökn­ingar om minst 50 procent och det är inte möjligt. Därför kommer vård och rättsväsen­det successivt försämras. Vi närmar oss livsstilen i länder folk lämnar. Nationalek­onomen T Sanandaji har visat att invandrare i sin helhet går back och kostar samhället drygt 70 000 kronor (per år tror jag). För två miljoner personer blir det 140 miljarder. Därför har vi problem.

”Full ekonomisk kompensati­on skulle behövas”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden