Bohusläningen

Miljoner kräv

-

Uddevalla måste öka takten för att kunna säkra dricksvatt­net till invånarna. Det finns en tydlig plan, men det blir dyrt och taxorna måste höjas ännu mer.

Ett kraftigt skyfall och vattnet står högt på gatorna. Hårda vindar som pressar på från havet och hela området runt Bäveån svämmar över. Nu märks det tydligt att ledningarn­a är gamla och dåliga. Det är dock inte unikt för Uddevalla, som liksom de flesta andra kommuner byggde ut mycket med hjälp av statliga subvention­er på 60- och 70-talen.

Bidrag ges inte längre, men ledningarn­a måste ändå bytas ut.

– Vi har satsat de senaste fem, sex åren och har en strukturer­ad plan för att förnya det gamla och bygga nytt. Den största investerin­gen är en ny råvattenle­dning till Mariebergs vattenverk. Den kommer att kosta 80 miljoner kronor när den är klar, säger kommunala vattenbola­get Västvatten­s tillförord­nade vd, Royne Hansson.

FÖRUTOM EN NY råvattenle­dning satsar Uddevalla också på att bygga två nya vattentorn samt renovera två äldre vattentorn. I samband med det kommer det äldsta att stängas, på Kålgårdsbe­rget.

– Det här gör vi för att stärka upp säkerheten och kunna fortsätta leverera dricksvatt­en, säger Royne Hansson.

Den tredje stora åtgärden är att byta ut gamla ledningar enligt en bestämd plan.

 ??  ?? MÅNGMILJON­SATSNING. En av de stora investerin­garna för att säkra Uddevallan­ya torn och renovera två av de äldre. Vattentorn­et på Dalaberg (bilden) berörs
MÅNGMILJON­SATSNING. En av de stora investerin­garna för att säkra Uddevallan­ya torn och renovera två av de äldre. Vattentorn­et på Dalaberg (bilden) berörs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden