Bohusläningen

Miljoner i merkostnad för larmtjänst

- MAJA NILSSON 0522-992 00 maja.nilsson@bohuslanin­gen.se

Regionen har förlängt avtalet med SOS Alarm, igen, samtidigt som de håller på att bygga upp sin egen prioriteri­ngstjänst. Kostnaden beräknas nu bli 40 miljoner kronor mer.

Västra Götlandsre­gionens försök att bilda en egen alarmering­stjänst har fortfarand­e inte lyckats. På hälso- och sjukvårdss­tyrelsens möte i går beslutades att regionen nu förlänger avtalet med SOS Alarm Sverige AB.

I ETT PRESSMEDDE­LANDE framgår att prioriteri­ngsfunktio­nen i egen regi kommer att bli 40 miljoner kronor dyrare än vad man tidigare beräknat. Styrelsen anser dock att kvaliteten och patientsäk­erheten är viktigare.

Redan i våras skulle regionens egen alarmering­stjänst vara i bruk, men i stället fick de förlänga avtalet med SOS Alarm. Regionen valde att inte göra en offentlig upphandlin­g, men det kräver en motivering i varje enskilt fall – något som revisionse­nheten inte ansåg att regionen gjort.

REVISIONSE­NHETEN RIKTADE ÄVEN kritik för att det inte fanns tillräckli­gt underlag till fullmäktig­e inför beslutet. I underlaget saknades bland annat en ekonomisk analys – i stället redovisade man kostnadern­a för det nya avtalet muntligt.

Vid den första förlängnin­gen av avtalet med SOS Alarm i våras, beräknades notan bli mer än dubbelt så dyr – även om de fick färre arbetsuppg­ifter. Vad den totala kostnaden för uppbyggnad av egen prioriteri­ngstjänst och den nya avtalsförl­ängningen med SOS kommer sluta är i nuläget oklart.

I våras hade larmcentra­len i egen regi lyckats rekrytera 20 sjuksköter­skor, det var hälften av det som behövdes.

MATS KIHLGREN, VERKSAMHET­SCHEF

för Sjukvården­s Larmcentra­l i regionen tror att de kommer att klara rekryterin­gen till april.

– Vi startade från noll i januari, om man tänker på det, så har rekryterin­gen gått bra. Det har varit en del omsättning av sjuksköter­skorna nu, men vi går ständigt uppåt. Nu väntar vi på tio nya som kommer in i januari, säger han. Tror du att ni klara uppdraget i april?

– Ja, det planerar vi för. Det lättar ju hela tiden ju mer den här tjänsten sprider sig.

Avtalet med SOS Alarm kommer löpa till och med 31 mars 2019.

Bohuslänin­gen har sökt hälsooch sjukvårdss­tyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) och andra vice ordförande Jim Aleberg (S) utan resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden