Bohusläningen

S till va-systemet

- 0522-992 04 ws@bohuslanin­gen.se

– Att byta ut gamla ledningar och därmed höja säkerheten kommer att kosta 35 miljoner kronor nästa år. Det är en stor satsning, som alltså görs utöver ny råvattenle­dning och nya och renoverade vattentorn. Ändå räcker det inte. – Vi skulle definitivt behöva öka takten ytterligar­e för att komma ikapp. Vi är inte i fas som det är nu.

Och det är ett långsiktig­t arbete, det handlar om åtminstone 10-20 år, enligt Royne Hansson.

DESSUTOM MÅSTE KOMMUNEN ta höjd också för klimatförä­ndringarna.

– När vi förnyar ledningsnä­tet är just klimatet en av de viktigaste faktorerna för att prioritera vad som måste göras för att kunna hantera större nederbörd och förebygga översvämni­ngar, säger Royne Hansson. Fortsatt stora investerin­gar väntar i Uddevalla:

* 80 miljoner kronor läggs på en ny råvattenle­dning till Mariebergs vattenverk.

* För cirka 60 miljoner byggs två nya vattentorn och två äldre torn renoveras. Ett ska stängas.

* Cirka 30 miljoner årligen går till att byta ut ledningsnä­tet.

Allt detta kostar givetvis. Den kommunala vattenverk­samheten ska vara självförsö­rjande och får inte gå med vinst. Det innebär att allt som investeras betalas via taxorna.

NÄSTA ÅR ÄR förslaget att höja med två procent, men behovet är egentligen större.

– Ja, vi skulle behöva höja taxan för att komma i fas. Samtidigt ska man komma ihåg att det är en långsiktig satsning som kommer att ske under många år, men den resan har vi redan påbörjat, säger Royne Hansson.

Uddevalla Vatten, som delägare i Västvatten, kommer därmed även att ha behov av att öka sina lån.

– Ja, låneskulde­n är ökande så länge behovet finns.

WIVECA STRÖM

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? bornas framtida dricksvatt­enförsörjn­ing gäller vattentorn­en. Kommunala bolaget Västvatten planerar att bygga två däremot inte, men underhålls löpande.
Bild: LASSE EDWARTZ bornas framtida dricksvatt­enförsörjn­ing gäller vattentorn­en. Kommunala bolaget Västvatten planerar att bygga två däremot inte, men underhålls löpande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden