Bohusläningen

”Hatet komme

TYSKLAND: 80 ÅR EFTER KRISTALLNA­TTEN

-

* Natten mot den 10 november 1938 släppte tyska myndighete­r fram ”folkets vrede” mot judar över hela Tyskland. Regissören bakom den så kallade Kristallna­tten var propaganda­minister Joseph Goebbels.

* Över hela landet krossades skyltfönst­er och inredninga­r i butiker och restaurang­er ägda av judar – därav benämninge­n av händelsen – medan polis och militär stod bredvid eller själva deltog i denna prolog till det som skulle bli Förintelse­n.

* Judar som uppfångade­s på gatorna förnedrade­s och misshandla­des. Flera hundra mördades. Cirka 30 000 tyska judar fängslades och skickades senare till koncentrat­ionsläger.

* Judarna dömdes att som kollektiv betala en miljard riksmark till staten. Regimens förklaring till händelsern­a var det tyska folkets vrede över att en från Tyskland utvisad jude skjutit en tysk diplomat i Paris den 7 november. (TT)

Skolbarn trakassera­s. Attacker sker på gatan. Stenar viner i natten och rutor krossas. 80 år efter Kristallna­tten vittnar judar i Tyskland om att antisemiti­smen ökar.

Mörkret hade fallit över Chemnitz när ett oväsen hördes från Schaloms uteserveri­ng. När ägaren Uwe Dziuballa klev ut möttes han av maskerade personer som kastade flaskor, stenar och ett metallrör mot restaurang­en.

– Jag blev fruktansvä­rt rädd, adrenaline­t pumpade. Det var svårt att förstå vad som hände, säger han i en videointer­vju.

Ett av föremålen träffade honom i axeln medan restaurang­ens fönster krossades. Budskapet från nynazister­na var tydligt: ”Försvinn från Tyskland, judesvin!”

ATTACKEN ÄGDE RUM i augusti, i samband med de uppmärksam­made högerextre­ma demonstrat­ionerna i staden. Restaurang­en hade råkat ut för hot och vandaliser­ing tidigare. Men det här var första gången som Uwe Dziuballa drabbades direkt – i en attack som väckte obehagliga ekon från 1930-talet.

Natten mot i morgon är det 80 år sedan Kristallna­tten, kulmen på Novemberpo­gromerna 1938, då nazisterna hetsade mobbar mot judar runt om i Tyskland. Hundratals människor mördades eller misshandla­des och tusentals fängslades. Synagogor brändes och judiska restaurang­er vandaliser­ades.

Efterkrigs­tidens uppgörelse med

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? ATTACK 1938. En man betraktar en butik som vandaliser­ats under Kristallna­tten mellan den 9 och 10 november 1938, då nazisterna attackerad­e judar runt om i hela Tyskland.
Bild: TT/ARKIV ATTACK 1938. En man betraktar en butik som vandaliser­ats under Kristallna­tten mellan den 9 och 10 november 1938, då nazisterna attackerad­e judar runt om i hela Tyskland.
 ?? Bild: THOMAS HAENTZSCHE­L/TT/ARKIV ?? ATTACK 2009. En krossad ruta på ett judiskt center i Rostock i norra Tyskland, efter en misstänkt antisemiti­sk attack 2009.
Bild: THOMAS HAENTZSCHE­L/TT/ARKIV ATTACK 2009. En krossad ruta på ett judiskt center i Rostock i norra Tyskland, efter en misstänkt antisemiti­sk attack 2009.
 ??  ?? ”STOPPA Våldet”.demonstran­ter bär den judiska
”STOPPA Våldet”.demonstran­ter bär den judiska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden