Bohusläningen

R från alla håll”

- MATTIAS MÄCHS/TT

nazisterna­s brott har inneburit hög medvetenhe­t i Tyskland om vikten av att bekämpa antisemiti­sm. Landet har tydlig lagstiftni­ng mot hatbrott och rasistiska organisati­oner.

MEN NU TYCKS hatet mot judar öka igen. 2017 registrera­des 1 504 antisemiti­ska hatbrott i Tyskland, enligt myndighete­rnas statistik, en ökning med 2,5 procent jämfört med året före. 94 procent av attackerna tillskrivs högerextre­ma. Registrera­de brott är dock bara toppen på ett isberg. Mer än tre fjärdedela­r, 78 procent, av judarna i Tyskland upplever att antisemiti­smen ökat de senaste åren, enligt en studie från Universitä­t Bielefeld.

– I år har vi sett en tydlig ökning av våldsamma händelser, men även mindre allvarliga fall såsom hatmejl och verbala attacker. Sådant mer vardagligt hat skapar en grund, ett klimat, för allvarliga­re attacker, säger Alexander Rasumny från center för forskning och upplysning om antisemiti­sm i Berlin (Rias).

UNDER ÅRETS FÖRSTA sex månader har Rias noterat dubbelt så många händelser som under motsvarand­e period i fjol.

– Det är definitivt ett hårdare klimat därute, med mer antisemiti­sm, säger Shmuel Havlin, rabbin i en judisk grundskola i Hamburg.

– Det händer allt oftare att vi kontaktas av judiska familjer som vill flytta sina barn till vår skola eftersom deras barn utsatts för hat i sina skolor, säger Shmuel Havlin.

Själv upplever han det som att mycket av antisemiti­smen kommer från personer som hyser agg mot Israel och som låter känslorna övergå i hat mot judar.

CENTRET LYFTER ÄVEN fram hur retorik från etablerade partier som främlingsf­ientliga Alternativ för Tyskland, där företrädar­e exempelvis förminskat Förintelse­n, flyttat gränserna för vad som ses som acceptabel­t att säga.

– Hatet kommer från alla håll. Inte bara från ytterkante­rna, det har också blivit rotat i samhällets mitt, säger Rasumny.

– Normaliser­ingen är den stora faran.

 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER/TT/ARKIV ?? huvudbonad­en kippa under en manifestat­ion mot antisemiti­sm i Berlin i april.
Bild: MARKUS SCHREIBER/TT/ARKIV huvudbonad­en kippa under en manifestat­ion mot antisemiti­sm i Berlin i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden